"După lupte seculare": Dosarul Lukoil, retrimis în judecată

Retrimis la Parchet pentru remedierea unor nereguli, dosarul Lukoil - al cărui prejudiciu estimat depăşeşte 1,76 miliarde de euro - ajunge din nou pe masa instanţei.
(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

Procurorul de caz din dosarul Lukoil a remediat neregulile constatate în rechizitoriu în luna decembrie a anului trecut şi a trimis din nou cauza în judecată la Tribunalul Prahova.

În urmă cu o săptămână, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus restituirea dosarului Lukoil la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti după ce au constatat mai multe nereguli în rechizitoriu şi s-au lovit de "pasivitatea totală" a procurorului de caz care nu a comunicat dacă le remediază sau solicită restituirea cauzei.

Nemulţumit de decizie, procurorul de caz a făcut contestaţie, însă Curtea de Apel Ploieşti i-a dat marţi acelaşi răspuns. Dosarul a fost astfel restituit Parchetului, decizia instanţei fiind definitivă.

„Parchetul nu a remediat în termen legal neregulile constatate şi nici nu a comunicat judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, ultima zi a termenului. (...)

Nici în ipoteza în care s-ar considera că pasivitatea totală a procurorului în termenul legal de 5 zile nu este sancţionată automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune începerea judecăţii, neregulile constatate fiind esenţiale, ducând la imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în prezenta cauză, aşa cum s-a arătat”, se arată în încheierea de şedinţă prin care Tribunalul Prahova a restituit Parchetului dosarul Lukoil.

Pentru mai multe detalii despre neregulile constatate de magistraţi în rechizitoriu precum şi despre dosarul Lukoil intraţi aici.