După convorbirile din Geneva, Rusia porneşte exerciţii cu muniţie reală, trupe şi tancuri lângă Ucraina

Diplomaţia sub presiune a Rusiei continuă
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)
A.P.
12.01.2022

Rusia a organizat exerciţii cu muniţie reală, trupe şi tancuri în apropierea graniţei ucrainene la numai o zi după încheierea fără succes a convorbirilor dintre Washington şi Moscova în care Kremlinul a cerut garanţii scrise de securitate.

La prima rundă de convorbiri care a avut loc luni la Geneva, partea americană a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din apropierea graniţei. A doua zi, conform agenţiei TASS, Ministerul rus al Apărării a transmis că aproximativ 3.000 de militari au început antrenamentele de luptă, inclusiv bătălii simulate, în patru regiuni din sud-vestul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atras atenţia că Rusia vrea rezultate rapide în cadrul convorbirilor.„Nu există termene clare aici, nimeni nu le stabileşte, există doar poziţia Rusiei că nu vom fi mulţumiţi de tărăgănarea la nesfârşit a acestui proces”.

Peskov a spus că situaţia va fi mai clară după alte două runde de discuţii pe care Rusia urmează să le ţină în această săptămână, cu NATO, la Bruxelles miercuri şi la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Viena, joi.

Kremlinul a înaintat, la sfârşitul anului trecut, membrilor NATO, două documente în care îşi stipula condiţiile pentru de-escaladarea tensiunilor cu Ucraina. Printre aceste condiţii Rusia a cerut o garanţie scrisă că NATO să nu se extindă în est şi că alianţa să îşi retragă forţele la aliniamentul NATO din 1997.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu are intenţia de a ataca Ucraina, dar că are dreptul de a-şi desfăşura forţele aşa cum consideră de cuviinţă pe propriul teritoriu.

Washingtonul a răspuns indicând că unele dintre cereri încalcă principiile fondatoare ale NATO, arătând, însă, că este dispus să se angajeze în alte aspecte ale propunerilor Rusiei, oferind concesii în legătură cu desfăşurarea de rachete sau limitări ale dimensiunii exerciţiilor militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor