După ce a lovit puternic flota Rusiei din Marea Neagră, Ucraina o vizează şi pe cea din Marea Caspică

Forţele ucrainene au atacat miercuri, pentru prima dată, nave ale marinei ruse în Marea Caspică, 6 noiembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
07.11.2024

Forţele ucrainene au atacat miercuri, pentru prima dată, nave ale marinei ruse în Marea Caspică, într-o nouă demonstraţie a capacităţilor lor de atac pe distanţe lungi.

Potrivit Business Insider, Centrul pentru Comunicare Strategică şi Securitate Informaţională al Ucrainei a publicat pe reţelele sociale imagini ale atacului, afirmând că forţele de la Kiev au extins „zona de lovituri” prin „atingerea flotei ruse din Marea Caspică la Kaspiisk,” un oraş portuar aflat la sute de kilometri de linia frontului.

Videoclipurile distribuite de guvernul ucrainean par să surprindă momentul în care o dronă fără pilot se îndreaptă spre ţintă. În unele dintre înregistrări se aud focuri de apărare antiaeriană, sugerând că ruşii au încercat să respingă atacul.

Andriy Kovalenko, şeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a distribuit imagini suplimentare ale atacurilor şi a confirmat incidentul de la Kaspiisk într-un mesaj pe platforma Telegram.

Nu s-a putut verifica imediat autenticitatea filmărilor.

Sergey Melikov, guvernatorul regiunii ruse Daghestan, a scris pe Telegram că apărarea aeriană a distrus o dronă deasupra oraşului Kaspiisk. El a declarat că incidentul este în curs de investigare şi a cerut localnicilor să nu distribuie fotografii sau videoclipuri „care ar putea ajuta inamicul”.

Forţele armate ale Kievului nu şi-au asumat public responsabilitatea pentru atac, însă presa ucraineană a relatat că ar fi vorba despre o operaţiune a agenţiei de informaţii militare a ţării, cunoscută sub numele de HUR. Atacul ar fi avariat două nave cu rachete aflate în port.

Atacul de miercuri este cea mai recentă lovitură adusă marinei ruse, care a suferit pierderi grele în Marea Neagră. Ucraina a folosit în mod regulat rachete şi drone navale produse intern pentru a afecta navele de război ale Moscovei.

Deşi Ucraina nu dispune de o flotă tradiţională de nave de război, prin această campanie de război asimetric, Kievul a reuşit, în ultimii doi ani, să forţeze Moscova să îşi relocheze flota din Marea Neagră mai aproape de teritoriul rus, departe de cartierul său general din peninsula Crimeea, aflată sub ocupaţie.

În timp ce a îndepărtat forţele navale inamice de Crimeea, Ucraina a scufundat, distrus sau avariat cel puţin 32 de nave medii şi mari ale marinei ruse, a declarat luna trecută un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Dincolo de luptele pe mare, Ucraina şi-a dezvoltat tot mai mult capacităţile de atac pe distanţe lungi pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. În ultimele săptămâni, Kievul a folosit drone de producţie proprie pentru a ataca mai multe facilităţi militare cheie, inclusiv depozite de muniţii şi aerodromuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor