Dungaciu: Afirmaţiile din campanie privind UE ale candidaţilor la Elysee nu vor fi,probabil,aplicate

Epoch Times România
22.04.2012

Discursurile privind UE rostite în campanie de candidaţii la preşedinţia Franţei nu vor coincide, probabil, cu programele lor politice, indiferent cine va câştiga, a declarat pentru NewsIn Dan Dungaciu,preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

"Şi cred că pe asta se bazează totuşi şi instituţiile europene", a adăugat el.

Potrivit analistului, Uniunea Europeană l-a prefera pe Sarkozy, pe de o parte pentru că 21 de ţări membre UE sunt conduse în prezent de centru-dreapta, iar numai şase de socialişti, iar pe de alta, în urma declaraţiilor lui Hollande privind Tratatul de guvernanţă fiscală.

"Totuşi, dacă e să dăm crezare şefului de campanie a lui Hollande, calitatea lui majoră este capacitatea lui de a reuni şi de a trece peste asperităţi, deci o voinţă şi o capacitate de compromis, atunci cred că Europa nu se va bascula mult timp după alegerea eventuală a lui Hollande", a apreciat preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Candidatul socialist Francois Hollande - favorit în cursa pentru Elysee - a pus sub semnul întrebării ceea ce a descris drept "ortodoxismul german". El consideră că statul ar trebui să dea mai multă atenţie creşterii economice, nu austerităţii. Şi probabil că va contesta leadershipul german în privinţa crizei din zona euro.

Deci, realist sau nu, ar cheltui miliarde pentru a angaja profesori noi, a pregăti tineri şi a le găsi locuri de muncă.

De asemenea, Hollande va încerca să renegocieze pactul de disciplină bugetară în zona euro, deşi, potrivit aşteptărilor, se va mulţumi cu un acord privind creşterea, în loc să relanseze întregul proces de negociere.

La rândul său, liderul de la Elysee a promis că va îngheţa contribuţiile la bugetul UE, că va suspenda participarea Franţei la spaţiul Schengen, care garantează libera circulaţie a persoanelor în UE, dacă graniţele Europei nu vor fi apărate mai bine împotriva imigraţiei. În plus, el favorizează deschis o lege prin care să fie promovate produsele europene, căreia Comisia Europeană i se opune vehement.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor