70.59% dintre francezi au votat în primele nouă ore de la deschiderea urnelor

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa era, la ora locală 17 (18 ora României), de 70,59%, în scădere faţă de 2007, a anunţat Ministerul de Interne.
Steagul Frantei. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.04.2012

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Franţa era, la ora locală 17 (18 ora României), de 70,59%, în scădere faţă de 2007, a anunţat Ministerul de Interne.

În 2007, până la aceeaşi oră, votaseră 73,87% din francezi.

Rata finală de participare în primul tur de scrutin din urmă cu cinci ani a fost de 83,77%.

Potrivit presei franceze, unul dintre motivele pentru rata scăzută de participare ar putea fi faptul că mulţi francezi nu s-au întors încă din vacanţa de Paşti.

Circa 44,5 de milioane de francezi cu drept de vot, din întreaga lume, sunt aşteptaţi duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, după o campanie electorală dominată de problemele economice.

Orarul secţiilor de vot din Franţa variază de la oraş la oraş: toate vor fi deschise începând cu ora 8, dar ora închiderii variază între 19 şi 20 în marile oraşe. Primele exit-polluri sunt aşteptate la scurt timp după 20.00 ora Parisului (21.00 ora României).

Votul început sâmbătă în fostele colonii franceze - insule din oceanele Pacific, Indian şi Atlantic, unde peste 880.000 de francezi au drept de vot.

Şi secţiilor de vot din Americi au fost deschise sâmbătă. Această măsură a fost luată pentru a creşte rata de participare pentru că, de această dată, francezii care trăiesc în Emisfera Vestică vor vota fără să ştie rezultatele preliminare din Franţa.

Zece candidaţi s-au înscris în cursă, deşi doar doi dintre ei, preşedintele Nicolas Sarkozy şi candidatul socialist Francois Hollande, au şanse reale.

Nicolas Sarkozy speră să obţină un al doilea mandat la Elysee, după un prim mandat dificil, în care a fost nevoit să ia o serie de măsuri de austeritate nepopulare, printre care reforma sistemului de pensionare. A primit o ultimă lovitură în ianuarie, când agenţia de evaluare Standard&Poor's a decis să retrogradeze ratingul Franţei.

Principalul său contracandidat, Francois Hollande, care conduce, chiar dacă la diferenţă foarte mică, în sondaje, speră să devină primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani.

A treia în sondaje este Marine Le Pen, lidera formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, creditată cu 17% dintre voturi, iar pe poziţia a patra se află reprezentantul Frontului de Stânga, Jean-Luc Melenchon, creditat cu 14-15%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor