Două grupuri de portavioane NATO vor executa manevre extinse în zone din nordul Norvegiei

Portavionul american USS Harry S. Truman (CVN 75).
Portavionul american USS Harry S. Truman (CVN 75). (wikipedia.org)

Site-ul de monitorizare maritimă Barents Observer raportează că două grupuri de portavioane NATO se îndreaptă în prezent către zone din nordul Norvegiei, nu departe de graniţa Rusiei, pentru „cel mai mare exerciţiu NATO în interiorul Cercului Arctic din anii 1980”.

Potrivit detaliilor, exerciţiile la scară largă care se concentrează pe mare şi în aer sunt de aşteptat să includă 35.000 de soldaţi din 28 de ţări. Planificarea exerciţiilor este în curs de desfăşurare de mai multe luni şi precede actualul impas şi tensiunile dintre Moscova şi Occident cu privire la Ucraina.

Manevrele vor începe în martie şi vor continua până la începutul lunii aprilie.

În fruntea exerciţiilor se află grupul de nave de sprijin al HMS Prince of Wales, precum şi grupul de sprijin pentru USS Harry Truman din clasa Nimitz. Barents Observer a defalcat numărul trupelor în exerciţiul următor, după cum urmează:

„Potrivit celei mai recente actualizări din partea Forţelor Armate Norvegiene, Exercise Cold Response va consta din 14.000 de soldaţi pe uscat, 13.000 pe mare şi 8.000 de avioane, de serviciu şi de la diferite baze.”

Principalul obiectiv al Cold Response 2022 sunt capacităţile marinei şi ale forţelor aeriene din zona Ofoten.

Anterior, ministrul Apărării al Norvegiei, Frank Bakke-Jensen, a transmis că exerciţiile Cold Response 2022 semnalează intenţia NATO de a extinde o prezenţă persistentă în Arctica. „Exerciţiul va testa, de asemenea, capacitatea aliaţilor de a proteja interesele NATO în Arctica”, a spus el.

În acelaşi timp, Rusia şi-a testat sistemele avansate de rachete hipersonice, în principal din bazele sale arctice.

Pe 24 decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că forţele sale militare au tras cu succes o salvă simultană de rachete hipersonice Zirkon. Noul model este acum gata pentru desfăşurare în cadrul Flotei Nordului pe ambele fregate şi pe submarinele multifuncţionale de generaţia a 4-a din clasa Yasen.

Lansate din sectorul rusesc al Mării Barents, rachetele Zirkon ar putea atinge ţinte în Marea Norvegiei în aproximativ 10 până la 15 minute dacă Moscova, într-un conflict, ar alege să îşi activeze conceptul de apărare Bastion, menit să oprească controlul forţelor NATO asupra Mărilor Norvegiei şi Groenlandei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe