Dosare secrete. Rusia şi-a antrenat marina pentru atacuri nucleare asupra Europei. România e şi ea pe harta ţintelor [Financial Times]

Imagine de arhivă: nave de război ruseşti navigând pe râul Neva în Sankt Petersburg, 30 iulie 2023 (Getty Images)
Redacţia
13.08.2024

Rusia şi-a antrenat marina pentru a lovi ţinte din adâncul Europei cu arme cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unui raport publicat de Financial Times (FT) pe 13 august, care citează dosare secrete furnizate de surse occidentale confidenţiale.

Potrivit The Kyiv Independent, dosarele consultate de FT conţin hărţi ale ţintelor din Europa de Vest, inclusiv până la coasta de vest a Franţei şi Barrow-in-Furness în Regatul Unit, iar România se află printre ele.

Presupusele planuri, elaborate între 2008 şi 2014, includ liste de ţinte pentru rachete care pot transporta atât focoase convenţionale, cât şi arme nucleare tactice. Dosarele dezvăluite arată cum Rusia a anticipat un potenţial conflict cu NATO, planificând o serie de lovituri în Europa de Vest, scrie publicaţia sursă.

Harta locurilor vizate de Rusia unde flota rusă ar urma să lovească cu rachete nucleare în cazul unui război cu NATO (Screenshot - Financial Times)
Harta locurilor vizate de Rusia unde flota rusă ar urma să lovească cu rachete nucleare în cazul unui război cu NATO (Screenshot - Financial Times)

Documentele menţionează că armele nucleare tactice ar trebui utilizate „în combinaţie cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele Rusiei şi evidenţiază avantajele utilizării loviturilor nucleare în primele etape ale conflictului, potrivit publicaţiei.

Analişti şi foşti oficiali au declarat că abilitatea Rusiei de a lansa atacuri asupra Europei înseamnă că diverse ţinte de pe continent ar fi în pericol de îndată ce armata rusă ar intra în conflict cu forţele NATO în ţările din prima linie, precum statele baltice şi Polonia.

"Conceptul lor de război este războiul total", a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internaţional Studies din Monterey, care studiază controlul armelor, într-un comentariu pentru FT.

Kremlinul a lansat în mod repetat ameninţări nucleare împotriva Ucrainei şi a Occidentului de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ameninţările nu s-au materializat, dar, la începutul acestui an, Rusia a efectuat o serie de exerciţii pentru a exersa o lovitură nucleară tactică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor