Dorin Galben: Venind în Moldova unde sistemul medical este neeficient, vă puneţi în pericol viaţa voastră şi a celor dragi

.
. (pixabay.com)
Maria Maevschi
08.03.2020

Despre primul caz de coronavirus înregistrat în Moldova şi despre femeia care a venit sâmbătă din Italia, a decis să scrie pe contul său de socializare şi jurnalistul Dorin Galben, punctând că pasagera şi-a pierdut cunoştinţa în avion şi a ajuns la spital în stare de insuficienţă respiratorie acută, bronhopneumonie bilaterală şi alte probleme de sănătate grave.

„Există un risc foarte mare că pacienta a infectat şi alţi pasageri cu acest virus, inclusiv personalul avionului. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii solicită pasagerilor să rămână izolaţi la domiciliu şi să informeze medicul lor de familie. Adică toţi oamenii ăia au fost lăsaţi să meargă liniştiţi acasă şi autorităţile mizează pe gradul lor de responsabilitate. Pe bune?!

Ei acum probabil ciocnesc pahare cu cumătrii şi cumătrele şi habar n-au despre postările de pe pagina de Facebook ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Treziţi-vă miniştrilor şi tehnocraţilor! Căutaţi contactele tururor pasagerilor. Sunaţi-i! Informaţi-i! Testaţi-i! Izolaţi-i pe cei care au stat lângă femeia bolnavă”, se arată în mesajul jurnalistului.

Totodată, acesta a ţinut să le recomande celor aflaţi în străinătate, în cazul în care au toate simptomele de îmbolnăvire cu coronavirus, să se adreseze acolo la medic, întrucât venind în Moldova unde sistemul medical este unul neeficient, „vă puneţi în pericol viaţa voastră şi a celor dragi. Sănătate, responsabilitate şi fără panică!”.

Menţionăm că Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a confirmat sâmbătă seara, primul caz de infectare cu virusul Wuhan în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani, revenită pe 7 martie din Italia.

Potrivit ultimelor informaţii, Guvernul italian a elaborat un decret în cadrul unei sesiuni de lucru de urgenţă care va închide, potrivit rapoartelor, toate staţiunile de schi, muzeele şi alte atracţii culturale şi - cel mai important - va emite ordine de punere în carantină a întregii regiuni a Lombardiei, precum şi a altor 11 provincii din nordul şi centrul Italiei.

Carantina va dura până pe 3 aprilie, adică timp de aproape o lună, timp în care cea mai productivă regiune a economiei italiene va fi închisă efectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor