Donald Tusk, la Chişinău: Republica Moldova este o ţară mică, dar un loc special pe pământ

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este în interesul întregii Europe, a punctat Donald Tusk.
Donald Tusk şi Dorin Recean, la Chişinău (gov.md)
Maria Maevschi
05.09.2024

Aflându-se în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova în calitate de prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk a fost întâmpinat la Chişinău în seara zilei de miercuri, 4 septembrie, de premierul moldovean Dorin Recean. Cei doi oficiali au discutat despre nivelul actual al relaţiilor moldo-poloneze, valorificarea potenţialului comercial-economic bilateral, proiectele de dezvoltare regională şi modernizarea Republicii Moldova.

În cadrul conferinţei de presă susţinută după întrevederea celor doi premieri, Dorin Recean a apreciat sprijinul ferm al Poloniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, menţionând că eforturile autorităţilor de la Chişinău sunt recunoscute prin Declaraţia comună, adoptată, miercuri, de cele două părţi.

„În cadrul întrevederii de astăzi am vorbit despre principala prioritate a Guvernului Republicii Moldova– integrarea europeană. Un alt subiect important ţine de valorificarea potenţialului comercial economic bilateral şi proiectele de dezvoltare regională pe care le vom face împreună cu prietenii noştri polonezi.

Polonia este un exemplu de urmat, şi-a construit o capacitate excelentă de absorbţie a fondurilor europene în procesul de aderare şi în acest an prietenii noştri polonezi celebrează 20 de ani de la aderarea la UE, un drum pe care l-au parcurs cu multă hotărâre, curaj şi determinarea fermă de a construi o viaţă prosperă acasă”, a declarat Dorin Recean în debutul conferinţei de presă ţinută la Guvern.

Amintind despre şansele ratate de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană, premierul moldovean a punctat că actuala guvernare este hotărâtă să nu mai piardă oportunitatea de a atinge obiectivul naţional, astfel încât până în 2030 să construiască suficient pentru ca ţara să fie pregătită de a fi în rând cu statele membre ale Uniunii Europene.

„Suntem în plin proces de reformare şi transformare a Moldovei. Consolidăm instituţiile şi construim o economie puternică pentru ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova să se bucure de toate beneficiile Uniunii Europene, să trăiască în pace, în bunăstare, într-o societate dezvoltată, fără corupţie şi unde toate drepturile sunt respectate.

Republica Moldova împărtăşeşte aceleaşi valori şi priorităţi ca şi statele membre ale Iniţiativei celor trei Mări. Suntem pregătiţi să ne implicăm constructiv şi eficient în dialogurile găzduite de Polonia în 2025 şi, corespunzător, în proiectele economice şi de infrastructură derulate sub egida acestei iniţiative. Avem convingerea că această implicare va accelera parcursul nostru de dezvoltare şi va consolida cooperarea noastră regională”, a subliniat premierul Republicii Moldova.

Pe lângă agenda politică discutată miercuri la Chişinău de către premierul Dorin Recean şi omologul său Donald Tusk, cei doi oficiali au analizat şi oportunităţile legate de atragerea investiţilor poloneze în Moldova.

Potrivit prim-ministrului Recean, autorităţile de la Chişinău şi-au propus să crească veniturile comerciale, să extindă accesul produselor moldoveneşti pe piaţa poloneză consolidând astfel legăturile economice dintre cele două state.

La rândul său, prim-ministrul Donald Tusk a subliniat că Republica Moldova şi Polonia au mai multe obiective, priorităţi şi provocări comune, care pot fi depăşite inclusiv prin cooperare strânsă şi dinamizarea relaţiilor în mai multe domenii.

„De mulţi ani, personal mă implic în promovarea căii europene a statului moldovenesc. Am vorbit mult cu dl prim-ministru despre ce este indispensabil astfel încât cooperarea noastră să aducă efecte şi mai bune şi, bineînţeles, prima condiţie şi indispensabilă este stabilizarea situaţiei întregii regiuni.

Varşovia şi Chişinăul vor coopera foarte strâns pentru a rezolva acest conflict teribil în urma agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei. Ţinem foarte mult la pacea justă, bazată pe respectarea graniţelor şi a suveranităţii tuturor ţărilor şi sunt convins că Moldova, cu politică răbdătoare şi foarte responsabilă, poate fi exemplu pentru întreaga Europa”, a declarat premierul polonez Donald Tusk.

De asemenea, prim-ministrul polonez a mai menţionat că ţara sa va acţiona în mod foarte intens, chibzuit şi în cooperare strânsă cu Republica Moldova în ceea ce ţine de procesul de aderare.

„Republica Moldova este o ţară mică, dar este un loc special pe pământ. Are dreptul să spună Europenei că extinderea şi cooperarea strânsă între ţările Uniunii Europene stă în interesul întregii Europe, nu doar al Republicii Moldova. Situaţia geopolitică a RM şi a Poloniei sunt asemănătoare. Şansele, priorităţile, dar şi ameninţările cu care ne confruntăm sunt asemănătoare.

La fel cum noi, polonezii, suntem mândri de realizările noastre, la fel şi Republica Moldova are toate motivele pentru a se mândri, deoarece a realizat atâtea în condiţii mult mai proaste decât majoritatea ţărilor europene, mai ales cu această vecinătate dificilă. Am demarat ca ţări post-sovietice cu o situaţie economică foarte proastă, de aceea astăzi avem tot dreptul, şi în Polonia, şi în Republica Moldova, să spunem Europei cum să procedeze în ansamblu”, a conchis premierul Poloniei.

De menţionat că prim-ministrul Tusk s-a întâlnit şi cu preşedinta Maia Sandu, care a menţionat că Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova şi una dintre cele mai importante destinaţii pentru produsele moldoveneşti, inclusiv vinurile din această regiune. Şefa statului a precizat că Polonia, membră a Uniunii Europene de 20 de ani, oferă Republicii Moldova un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o ţară.

„Noi, în Republica Moldova, ne dorim acelaşi parcurs – să aducem beneficii tangibile cetăţenilor noştri prin integrarea în Uniunea Europeană. Această vizită subliniază angajamentul nostru comun de a construi o Moldova modernă, europeană, prosperă şi conectată cu partenerii noştri din Europa”, a subliniat preşedinta Maia Sandu.

O altă vizită a premierului polonez a avut loc la Parlamentul Republici Moldova. Donald Tusk a declarat de la tribuna Parlamentului că Republica Polonă va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova.

„Sunteţi în faţa unei alegeri importante pe care Polonia a făcut-o acum 20 de ani. Aderarea la Uniunea Europeană a fost una dintre cele mai deştepte alegeri pe care au făcut-o polonezii în istorie şi a fost benefică din toate punctele de vedere. Veţi putea conta întotdeauna pe Polonia doar dacă veţi exprima dorinţa de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente şi integrată într-o Europa puternică şi unită”, a declarat Donald Tusk.

La fel, Prim-ministrul Donald Tusk a accentuat că Republica Polonă va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova. „Veţi putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veţi exprima dorinţa de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente şi integrată într-o Europa puternică şi unită”, a adăugat oficialul polon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor