„Domnul Merkel” - vacanţă „low cost” alături de cancelar

Joachim Sauer, soţul Angelei Merkel, a preferat să zboare cu o linie 'low cost' până la Napoli, pentru a petrece alături de soţie câteva zile de vacanţă pe insula italiană Ischia; unde au venit în Vinerea Mare şi unde vor sta 13 zile la un hotel, fără mari luxuri, notează marţi ziarul ABC.
Epoch Times România
10.04.2012

Joachim Sauer, soţul Angelei Merkel, a preferat să zboare cu o linie 'low cost' până la Napoli, pentru a petrece alături de soţia sa câteva zile de vacanţă pe insula italiană Ischia; unde au venit în Vinerea Mare şi unde vor sta 13 zile la un hotel, fără mari luxuri, notează marţi ziarul ABC.

Profesor de chimie la Universitatea Humboldt din Berlin, Joachim Sauer, este poreclit 'Sparfuchs', sau altfel spus un mare econom. Dacă ar fi trebuit să zboare alături de Angela Merkel, ar fi fost nevoit să plătească 1.300 de euro biletul, pentru că deşi este vorba de un zbor oficial, deplasările consortului cancelarului sunt în considerate în Germania călătorii private şi trebuie plătite din buzunar.

Conform tradiţiei germane, Angela poartă numele fostului soţ, Merkel. Perechea Sauer-Merkel obişnuieşte să meargă în vacanţă în Austria, în sudul Germaniei sau în Italia şi are gusturi destul de modeste. Angela se îmbracă cu aceleaşi sacouri, nu şi-au schimbat domiciliul când a fost numită în postul de cancelar, iar Joachim este văzut cumpărând în supermarketuri ca orice cetăţean de rând.

Totul ar putea avea legătură şi cu trecutul est-german al perechii, unde probabil nu exista aceeaşi ofertă comercială ca în vecina Germanie de Vest. Profesorul Sauer este un exemplu de austeritate în vremuri de criză şi a dat clar de înţeles cum funcţionează lucrurile în Germania, mai ales prin prisma raţiunii ştiinţifice: reglementare, transparenţă, ordine şi separaţie, pentru a evita corupţia, frauda şi subînţelesurile.

O viziune care în Germania este urmărită scrupulos: fostul ministru al apărării, Karl Theodor zu Guttenberg sau foştii preşedinţi federali Horst Koehler şi Christian Wulff sunt câteva victime ale oprobiului mediatic.

Zu Guttenberg, fost ministru de finanţe şi apoi al apărării în guvernul lui Merkel, a fost nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că teza lui de doctorat a fost plagiată în proporţie de 20 la sută.

În timp ce Koehler a trebuit să demisioneze după ce a declarat într-un interviu, că misiunea germană în Afganistan este importantă din motive comerciale. Utimul pe lista demisiilor a fost Christian Wulff: el a primit un credit avantajos pentru cumpărarea casei, iar un om de afaceri i-a plătit o vacanţă.

Aceste reguli în politică ar trebui respectate şi în restul lumii: nu degeaba organizaţia internaţională cea mai importantă pentru combaterea corupţiei, Transparency International, are sediul la Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor