Doi jihadişti executaţi ca răspuns la uciderea pilotului iordanian



Jihadista Sajida al-Rishawi.
Jihadista Sajida al-Rishawi. (Captură Foto)

În Iordania a fost spânzurată miercuri dimineaţă o jihadistă irakiană, a cărei eliberare a fost cerută de grupul Statul Islamic înainte să ardă de viu un pilot iordanian capturat, a cărui moarte a fost anunţată marţi.

Sajida al-Rishawi, o militantă irakiană ce aparţine grupului Al-Qaeda, a fost condamnată la moarte pentru rolul său într-un atac sinucigaş cu bombă asupra unui hotel din Iordania în 2005 în care au murit aproape 60 de oameni, a raportat The Guardian.

Ziyad Karboli, un agent Al-Qaeda care a fost condamnat în 2008 pentru uciderea unui iordanian, a fost de asemenea executat în zorii zilei de miercuri.

Execuţiile au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohammed al-Momani.

Ambii prizonieri au fost executaţi la închisoarea Swaqa, situată la 70 km sud de capitala iordaniană Amman, cu puţin înainte de ivirea zorilor, a declarat pentru Reuters o sursă familiară cu acest caz.

Iordania, care a desfăşurat raiduri aeriene în Siria ca parte a unei alianţe împotriva Statului Islamic, a declarat că va oferi un răspuns puternic, cutremurător şi decisiv pentru uciderea pilotului Mutah al-Kassabeh.

Kasaesbeh a fost capturat de luptătorii islamişti după ce avionul său F-16 s-a prăbuşit în Siria la finalul lunii decembrie în timp ce se afla într-o misiune de bombardare a poziţiilor jihadiste.

Marţi, Statul Islamic a postat o înregistrare video în care un bărbat care semăna cu Muath este ars de viu într-o cuşcă neagră. Jihadiştii au susţinut că bărbatul ucis este pilotul iordanian.

Unii analişti consideră că Ammanul îşi va intensifica acum implicarea în această campanie împotriva grupului Statului Islamic, care a capturat mari zone din Irak şi Siria, vecinii Iordaniei la nord şi est. De asemenea, oficialii americani au declarat Agenţiei Reuters că uciderea pilotului va întări poziţia Iordaniei ca membră a coaliţiei împotriva militanţilor jihadişti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe