ONU condamnă Statul Islamic pentru executarea celui de-al doilea ostatic japonez


Consiliul de Securitate al ONU într-o sesiune de discuţii.
Consiliul de Securitate al ONU într-o sesiune de discuţii. (Captură Foto)

Consiliul de Securitate al ONU a denunţat decapitarea celui de-al doilea jurnalist japonez, Kenji Goto de 47 ani, de către luptătorii jihadişti ai Statului Islamic, susţinând că este o crimă oribilă comisă de nişte laşi.

„Această crimă ne aduce aminte, din nou, de pericolele tot mai mari pe care le înfruntă jurnaliştii, şi nu numai, în fiecare zi în Siria”, conform declaraţiei publicate duminică de ONU, preluată de Press TV.

Sâmbătă, teroriştii din grupul Statul Islamic au făcut public un material video în care Goto este văzut cum îngenunchează, fiind îmbrăcat în acelaşi costum portocaliu ca şi în cazul altor victime ale jihadiştilor, incluzându-l pe Haruna Yukawa, un alt japonez decapitat cu câteva zile în urmă.

Materialul video s-a terminat cu o fotografie a trupului decapitat al lui Goto.

Goto, un jurnalist respectat şi cunoscut pentru munca sa depusă în vederea expunerii suferinţelor civililor din zonele de război, a fost capturat în Siria în octombrie 2014. Aparent, el s-a dus în Siria pentru a ajuta la eliberarea lui Yukawa.

Într-un material video postat anterior, militanţii Statului Islamic l-au prezentat pe Goto afirmând că va fi ucis dacă Iordania nu o eliberează pe militanta Sajida al-Rishawi, despre care se crede că s-ar afla în spatele unui atac asupra unui hotel din Iordania din 2005. Terorista se află în custodia autorităţilor iordaniene şi urmează să fie executată.

Eforturile autorităţilor nipone de a-i elibera pe Goto şi Yukawa au fost fără rezultat, militanţii jihadişti cerând iniţial o recompensă de 200 de milioane de dolari pentru eliberarea celor doi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe