Dodon nu se dă plecat din funcţie: Până când alegerile vor fi validate de toate instanţele eu sunt preşedinte al Republicii Moldova

Dodon Igor, preşedintele R. Moldova
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Igor Dodon a anunţat luni, 16 noiembrie, că va contesta în judecată rezultatele alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, considerând că acestea ar fi fost fraudate. Mai mult decât atât, punctând că o felicită pe oponenta sa Maia Sandu cu un câştig preliminar, acesta a mai specificat că „până pe 24 decembrie eu sunt preşedinte al Republicii Moldova în exerciţiu cu toate atribuţiile constituţionale”.

„Alegerile s-au finalizat. Eu vreau să vă felicit pe toţi cetăţenii Republicii Moldova cu faptul că putem trage linia, ne calmăm şi mergem mai departe. Rezultatele preliminare arată că oponenta mea, dna Maia Sandu este câştigătoare. Este vorba de rezultatele preliminare, de aceea vreau preliminat s-o felicit cu acest lucru”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă.

În acelaşi timp, Dodon a menţionat că staful său electoral ar fi fixat mai multe „încălcări fără precedent la acest scrutin prezidenţial”.

„Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetăţenii RM care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor din ţările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea prin declaraţii a diferiţior oficiali occidentali şi influenţarea rezultatului votului”, a afirmat Dodon.

Subliniind că se simte obligat să apere votul celor care au votat pentru el, prin toate căile legale: CEC, judecată, Curtea Constituţională, Igor Dodon a adăugat că „eu pe parcursul acestei nopţi, astăzi dimineaţă am primit sute şi mii de mesaje de la concetăţenii noştri nu doar din Republica Moldova, de pe întreg teritoriul ţării, alegătorii mei care întreabă cu lacrimi, dar de ce să permitem celor care au fraudat alegerile, să nu contestăm”.

Acesta a mai precizat că în cazul în care instanţele vor confirma că totul a avut loc conform legislaţiei, atunci se va pune punct şi la această campanie electorală.

„Până pe data de 24 decembrie cel puţin, în caz dacă alegerile vor fi considerate democratice şi valide de toate instanţele, până pe 24 decembrie eu sunt preşedinte al Republicii Moldova în exerciţiu cu toate atribuţiile constituţionale, pentru că inaugurarea cu patru ani în urmă a fost pe 23 decembrie 2016”, a concluzionat Dodon.

În acest context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris într-un mesaj pe contul său de socializare că „cel care-şi zice ʻpreşedinte în funcţieʼ nu a înţeles cel mai important lucru. Că poporul acestei ţări l-a trimis la coşul de gunoi al istoriei. Şi decizia poporului nu poate fi contestată, ci este una definitivă şi irevocabilă. Adio, Dodon!”