Documente recent divulgate dezvăluie amploarea încălcărilor drepturilor omului comise de China în Xinjiang [Gatestone Institute]

Un turn de supraveghere al unui centru de înaltă  securitate lângă ceea ce se crede că este o tabără de reeducare în care  sunt deţinute majoritatea minorităţilor etnice musulmane, la periferia  oraşului Hotan, în nord-vestul regiunii Xinjiang din China, 31 mai 2019.
Un turn de supraveghere al unui centru de înaltă securitate lângă ceea ce se crede că este o tabără de reeducare în care sunt deţinute majoritatea minorităţilor etnice musulmane, la periferia oraşului Hotan, în nord-vestul regiunii Xinjiang din China, 31 mai 2019. (GREG BAKER / AFP / Getty Images)

Documentele şi fotografiile a mii de etnici uiguri arestaţi de autorităţile chineze, făcute publice la sfârşitul lunii mai, oferă dovezi suplimentare incontestabile privind încălcările masive ale drepturilor omului comise de regimul comunist în Xinjiang, a precizat dr. Lawrence A. Franklin pentru The Gatestone Institute.

Multe dintre documentele divulgate sunt dosare oficiale ale Ministerului chinez de Interne ale persoanelor încarcerate doar din Shufu, unul dintre cele 61 de districte ale provinciei Xinjiang.

În comitatul Shufu din prefectura Kashgar se află mai multe mari lagăre de internare.

Unul dintre documentele divulgate, care conţine un “ordin de ucidere prin împuşcare” pentru gărzile din turnurile de supraveghere ale lagărului, confirmă faptul că aceste lagăre sunt într-adevăr închisori. Un alt raport care a făcut obiectul unei scurgeri de informaţii dezvăluie modul în care deţinuţii trebuie transportaţi de la un loc la altul: cătuşe la glezne şi mâini, şi cagule.

Documentele conţin, de asemenea, documente politice şi discursuri ale unor oficiali de nivel înalt ai Partidului Comunist Chinez (PCC) referitoare la “chestiunea uigură”.

Unul dintre discursuri a fost ţinut la 18 iunie 2018 de secretarul de partid din Xinjiang, Chen Quanguo, arhitectul principal al infrastructurii de reeducare a uigurilor. Chen a dezvoltat modelul său de suprimare a minorităţilor în timp ce era lider regional al Partidului în Tibet, între 2011 şi 2016.

Chen a fost apoi transferat de preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru a-şi aplica abilităţile în Xinjiang, unde a fost lider de partid din august 2016 până în decembrie 2021. Înlocuirea lui Chen nu ar trebui privită ca o retrogradare pentru Chen. El rămâne membru cu drepturi depline (cu drept de vot) al Biroului Politic al PCC şi ar putea fi promovat şi mai mult în cadrul celui de-al 20-lea Congres al PCC, care va avea loc în această toamnă.

Într-un alt raport, redactat cu câteva zile înainte de discursul lui Chen, ministrul chinez al Securităţii Publice, Zhao Kezhi, a trasat o linie solidă care îl leagă pe Xi Jinping de campania care se presupune că are ca scop eradicarea “separatismului, terorismului şi extremismului religios” în rândul minorităţilor turceşti din Xinjiang. Închisoarea şi “reprogramarea” vieţii de zi cu zi a milioane de locuitori din Xinjiang sunt în deplin acord cu politica PCC.

De fapt, înlocuirea brutalului Chen, din funcţia de şef al partidului din Xinjiang, cu Ma Xingrui, fostul guvernator al provinciei Guangdong, un expert în domeniul tehnologiei de vârf, nu reprezintă probabil un semnal al deciziei Chinei de a îndrepta lucrurile în Xinjiang din cauza presiunii internaţionale. Este mai degrabă un semn al încrederii regimului în faptul că infrastructura represivă pe care a aplicat-o minorităţilor musulmane din Xinjiang a suprimat cu succes orice sentiment separatist pentru crearea unui stat independent în vestul îndepărtat al Chinei.

Maşina de propagandă a PCC a încercat să atenueze criticile internaţionale, dar nu cu preţul sacrificării politicilor sale abuzive din Xinjiang. Partidul a produs mai multe documentare de propagandă despre Xinjiang, dintre care unele au fost difuzate la televiziunea de stat CGTN. Aceste videoclipuri despre viaţa din Xinjiang prezintă o societate pluralistă, în timp ce se modernizează, dar care încă celebrează tradiţiile minorităţilor etnice.

Demnitarilor aflaţi acolo în vizită li se oferă tururi orchestrate şi “aseptizate” ale vieţii cotidiene pretins autentice din provincie. Puterea, bogăţia şi capacităţile comerciale ale Chinei tind, de asemenea, să atenueze sau chiar să înăbuşe criticile la adresa reglementărilor anti-islamice ale PCC din partea numeroaselor naţiuni musulmane din lume. Orice cetăţean din Xinjiang care poartă barbă sau văl, care participă la o slujbă religioasă sau descarcă versete din Coran este pasibil de arestare şi de internare într-un lagăr de detenţie.

Scurgeri anterioare de documente oficiale, filme neautorizate, imagini surprinse de sateliţi comerciali şi mărturii ale foştilor deţinuţi evadaţi au conturat un profil al iadului pe care statul comunist chinez l-a creat pentru uiguri şi alte minorităţi din Xinjiang.

Acest regim de gulag masiv, de mărimea unei provincii, include avorturi forţate, sterilizarea şi violarea femeilor deţinute, separarea soţilor de soţii, îndepărtarea copiilor din custodia părinţilor, recalificarea obligatorie a lucrătorilor în vederea dobândirii de competenţe care să sprijine obiectivele economice ale PCC şi îndoctrinarea ideologică zilnică a deţinuţilor.

Natura cuprinzătoare şi intensă a persecuţiei minorităţilor chineze non-Han din Xinjiang reprezintă un plan al liderilor comunişti chinezi aplicat cu bună ştiinţă pentru a şterge cultura şi valorile populaţiilor indigene din nord-vestul Chinei.

Potrivit lui Franklin, statele democratice ar trebui să distribuie aceste scurgeri de informaţii la nivel mondial ca avertisment pentru toate societăţile, pentru a atrage atenţia că imaginea de urs panda proiectată de PCC în China ascunde realitatea unui animal cu totul diferit, cu un apetit insaţiabil.

Dr. Lawrence A. Franklin a fost analist al Pentagonului pentru probleme legate de Iran. De asemenea, a fost în serviciul activ în cadrul armatei americane iar, actualmente, colonel în rezervă al Forţelor Aeriene.