DNA: Dumitrean şi Bica au acţionat concertat, ”abuziv, infracţional”

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, luni, că fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, au acţionat concertat şi s-au susţinut reciproc în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care a aprobat în 2011 despăgubirile pentru un teren supraevaluat.

Revenită recent în ţară, Crinuţa Dumitrean a fost adusă luni la DNA pentru audieri în dosarul în care este anchetată şi Alina Bica, arestată preventiv pentru activitatea sa din acest caz.

Anchetatorii susţin că, pe 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat în cunoştinţă de cauză un raport de evaluare fals pentru un teren de 13 hectare, a cărui valoare a fost supraestimată la 61 de milioane de euro.

Din informaţiile publicate de anchetatorii DNA se arată că, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), Crinuţa Dumitrean şi Bica Alina, membru al Ministerului Justiţie la acea vreme, ”acţionau concertat, iar în situaţia în care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era susţinută de cealaltă”.

Din documentele anchetatorilor mai reiese că Alina Bica a făcut un ”elogiu” evaluatorului considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, şi că ”suma stabilită este justificată”. Însă documentele arată că modul în care s-a compus raportul de evaluare al terenului oferă indicii puternice de convenienţă infracţională între cei implicaţi.

”Astfel, Alina Bica, reprezentanta MJ, a făcut această solicitare care a fost aprobată de CCSD. Alături de acest dosar, au fost solicitate clarificări şi pentru alte dosare fără relevanţă, doar pentru a crea o aparenţă de exercitare cu responsabilitate a atribuţiilor ce îi reveneau. La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată (...) Or, potrivit probelor administrate în cauză, evaluatorul a folosit metoda tehnică de evaluare a comparaţiei, dar nu a unor loturi similare de teren şi metoda tehnică a parcelări dar nu prin analogie, deoarece nu erau asemănătoare loturile comparate, iar aceste împrejurări oferă indicii puternice de conivenţă infracţională între cei implicaţi”, potrivit documentelor publicate de DNA.

Documentele arată că raportul de evaluare a fost introdus în şedinţa comisiei din 26 februarie 2011, însă valoarea acestuia, de aproximativ 380 de milioane de lei, a ridicat suspiciuni membrilor CCSD. În aceste condiţii, comisia a hotărât chemarea evaluatorului.

De asemenea, anchetatorii consideră că membrii Comisiei Centrală de Despăgubiri au efectuat o activitate ”abuzivă, infracţională”. De asemenea, pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie avizat favorabil, evaluatorul a primit în schimbul contractului o sumă de 100.000 de lei.

Totodată, în documentele citate, se arată că omul de afaceri Dorin Cocoş, asociat al lui Gheorghe Stelian şi soţ al Elenei Udrea, a cerut 10 milioane de euro pentru a interveni ”pe lângă factorii de decizie din cadrul ANRP” încercând să determine soluţionarea dosarului.

”După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului…. Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro”, s-a mai precizat în documente.

În acest dosar, fostul şef DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţa, în urma unei decizii luate de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu din cauza despăgubirilor aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian.

Şefa DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian. Alina Bica era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membrul comisiei din ANRP care a aprobat despăgubirile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne