DNA cere undă verde pentru arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu

Deputaţii urmează să decidă, prin vot, dacă Oltean şi Teodorescu pot fi arestaţi.
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times România)

UPDATE: Procurorul general Tiberiu Niţu a trimis vineri ministrului Justiţiei cererea prin care DNA cere sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

***

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Cătălin Teodorescu şi Ioan Oltean, aflaţi în centrul unui nou dosar de corupţie vizează acordarea unor uriaşe despăgubiri ilegale de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, în prezent deputat în Parlamentul României, trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză este acuzat în acest nou dosar de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Ioan Oltean, deputat în Parlamentul României la data faptelor şi în prezent, este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că, la data de 17.06.2010, Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011

Rotaru Mihai, beneficiar al despăgubirii de circa 25 milioane euro cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

De asemenea, din probele administrate a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb, Mihai Rotaru i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Cele două cereri de încuviinţare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală, precizează DNA.