DNA a dispus reascultarea înregistrărilor şi îndreptarea erorilor de redare după ce generalul Coldea a reclamat trunchieri şi distorsionări

Florian Coldea (Captura video)
Ana Ion
06.11.2024

Adjunctul şefului DNA, procuroarea Tatiana Toader, a respins cererea de recuzare a procuroarei de caz Mihaiela Iorga-Moraru formulată de către generalul (r) Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI, relatează G4Media.

Conducerea DNA a constatat că principala nemulţumire a generalului – care a reclamat erori în redarea scriptică a înregistrărilor depuse de omul de afaceri denunţător, Cătălin Hideg – a rămas fără obiect în condiţiile în care procuroarea de caz Mihaiela Iorga Moraru a dispus reascultarea înregistrărilor, identificarea eventualelor erori şi îndreptarea lor.

Ce a reclamat generalul Coldea

Într-o cerere de recuzare a procurorului de caz depusă la DNA pe 30 octombrie 2024, Coldea a reclamat ”profunda parţialitate” a anchetatorului:

  1. procuroarea Iorga-Moraru ar fi depus la dosar o transcriere trunchiată şi în contradicţie flagrantă cu conţinutul real al dialogului înregistrat şi ar fi refuzat să pună la dispoziţia apărării alte înregistrări transcrise.

De altfel, generalul a făcut publice aceste presupuse erori de redare într-un comunicat de presă.

  1. procurorul de caz ar fi avut întâlniri informale, ”preparatorii”, în absenţa apărării, cu unii oameni de afaceri care au avut contracte de consultanţă cu generalii şi abia după aceea i-ar fi audiat în prezenţa avocaţilor apărării.

Coldea a dat ca exemplu oamenii de afaceri Cornel Varvara, Andrei Cruceru (CEO Metaminds) şi Cristian Anastasescu (fostul cumnat al lui Sebastian Ghiţă). De pildă, a susţinut Coldea, Cornel Varvara ar fi fost la o discuţie informală cu procurorul de caz pe 5 august 2024 şi abia pe 5 septembrie a fost audiat oficial, în prezenţa apărării.

  1. procuroarea de caz Mihaiela Iorga Moraru ar fi lipsită de imparţialitate pentru că nu se ştie cum a ajuns dosarul la ea în condiţiile în care denunţul depus de omul de afaceri Cătălin Hideg pe 12 aprilie 2024 ”nu poartă nicio rezoluţie de repartizare” din partea şefului secţiei şi abia pe 22 aprilie s-a făcut public că dosarul este instrumentat chiar de către şefa de secţie, procuroarea Mihaiela Iorga Moraru.
  2. generalul Coldea reclamă şi că ar fi fost interceptat în sala de aşteptare a DNA în seara audierii din 23 mai 2024, ”deşi la dosar nu există vreun act legal de autorizare în acest sens, chiar şi provizoriu”.

Cum şi-ar fi dat Coldea seama de acest lucru? El ar fi făcut o afirmaţie în sala de aşteptare a DNA potrivit căreia ar fi închiriat un spaţiu în Franţa şi nu a mai spus nimănui acest lucru. Ulterior, informaţia ar fi ajuns în presă.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor