DNA a decis: Sebastian Ghiţă va fi trimis în judecată în dosarul Teamnet [Surse judiciare]

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Procurorii DNA urmează să trimită în judecată dosarul în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă este acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, au precizat surse judiciare, citate de Ziare.com. În acelaşi dosar au fost cercetaţi şi doi dintre apropiaţii săi, şi anume Cristian Anastasescu, administratorul Asesoft şi Bogdan Padiu, directorul general al Teamnet.

Potrivit surselor judiciare, este vorba despre acelaşi dosar în care Ghiţă urma să fie audiat de procurorii DNA din Ploieşti în decembrie 2016 dacă nu ar fi fugit din ţară, imediat după ce a pierdut alegerile parlamentare. La acea vreme, se discuta despre faptul că, odată cu pierderea imunităţii, procurorii pregăteau un mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat.

De asemenea, Sebastian Ghiţă ar urma să fie audiat prin videoconferinţă în dosarul Teamnet, au mai afirmat sursele citate.

Reamintim că, în februarie 2017, când s-a anunţat oficial începerea urmăririi penale în cauză, procurorii DNA au afirmat că Ghiţă a primit în perioada 2007 - 2014, pentru contracte atribuite de instituţii şi autorităţi publice unor societăţi comerciale din domeniul IT, sume de bani cuprinse între 3 şi 10 milioane de euro.

Totodată, procurorii au mai precizat la acea vreme că, pentru crearea unei aparenţe de legalitate în ceea ce priveşte acordarea acestor sume de bani pretinse, Ghiţă a indicat ca modalitate de transfer a sumelor de care era interesat, simularea unor operaţiuni comerciale prin încheierea unor contracte de către aceste societăţi în calitate de beneficiar, cu societăţi comerciale controlate de el aparţinând grupului Asesoft / Teamnet, în calitate de furnizor. Obiectul contractelor consta în prestarea de servicii IT fictive.

Lucrările inserate în facturile emise de societăţile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, au fost executate în realitate cu propriile resurse materiale şi umane chiar de către beneficiarii lucrărilor, iar documentele justificative ataşate acestora au atestat operaţiuni care nu s-au derulat în realitate. Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societăţi comerciale au virat către societăţile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, contravaloarea aşa-ziselor lucrări prestate de acestea din urmă, sumele fiind reintroduse în circuitul fiscal - economic.