Dizidentul chinez Ai Weiwei lanseaza un atac nimicitor asupra guvernului

Artistul chinez Ai Weiwei iese in afara studioului sau din Beijing pentru a vorbi cu reporterii. 23 iunie 2011.
Artistul chinez Ai Weiwei iese in afara studioului sau din Beijing pentru a vorbi cu reporterii. 23 iunie 2011. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Artistul chinez dizident Ai Weiwei a lansat primul atac nimicitor asupra guvernului chinez, de la eliberarea sa din detentia abuziva la sfarsitul lunii iunie, acuzand functionarii ca neaga cetatenilor drepturile lor de baza.

Intr-un comentariu publicat duminica seara pe site-ul revistei Newsweek, Ai - a carui detentie a declansat un protest international - a spus ca Beijingul este "un oras al violentei."

El a criticat guvernul pentru coruptia larg raspandita, sistemul judiciar si politica sa privind lucratorii migranti - aspecte care au generat tensiuni sociale mari in China.

Comentariul lui Ai Weiwei semnaleaza nerabdarea lui in crestere fata de termenii stricti ai eliberarii sale din detentie la sfarsitul lunii iunie, dupa 81 zile. Acesta reprezinta, de asemenea, o provocare directa pentru Beijing, fata de modul in care sa se ocupe de cel mai faimos critic social al tarii.

"In fiecare an, milioane de oameni vin la Beijing pentru a construi poduri, drumuri si case .... Ei sunt sclavii din Beijing," a scris Ai Weiwei. "Ei stau ghemuiti in structuri ilegale, pe care Beijingul le distruge pe masura ce continua sa se extinda. Cine detine case? Cei care fac parte din guvern, sefii industriei carbunelui, sefii de intreprinderi mari. Ei vin la Beijing pentru a oferi cadouri - si restaurantele si saloanele de karaoke si saunele sunt foarte bogate, ca urmare".

In conditiile de eliberare ale lui Ai Weiwei, impuse unilateral de regimul comunist, aristului nu ii este permis sa fie intervievat de jurnalisti, sa se intalneasca cu straini, sa utilizeze Internetul sau sa interactioneze cu avocatii pentru drepturi timp un an, o sursa familiara cu evenimentele legate de detentia lui Ai a declarat pentru Reuters.

In ciuda acestui fapt, artistul voinic cu pete de gri in barba a vorbit pe contul sau Twitter, in numele dizidentilor detinuti si ai asociatilor sai, care au fost inchisi in acelasi timp cu el si au fost eliberati, de atunci.

"... Beijingul spune strainilor ca poate intelege orasul ... Functionari care poarta un costum si cravata ca voi spun ca suntem la fel si ca putem face afaceri", scria el in Newsweek. "Dar ei ne neaga drepturile de baza."

Atunci cand a fost contactat luni de Reuters, Ai a confirmat ca el a scris comentariul, spunand ca a fost unul bazat pe impresiile lui dupa ce a trait in Beijing, adaugand ca nu stie care vor fi consecintele, daca vor fi.

El a refuzat sa elaboreze, spunand ca inca ii este interzis sa vorbeasca cu jurnalistii in conditiile eliberarii sale.

Artistul in varsta de 54 de ani a suferit presiuni psihologice intense in timpul detentiei secrete si inca se confrunta cu amenintarea de inchisoare pentru o presupusa subminare, in conformitate cu surse familiare cu detentia sa.

In comentariu, Ai a facut aluzie la timpul sau in detentie, declarand ca "cel mai rau lucru cu privire la Beijing, este ca nu poti avea incredere in sistemul judiciar."

"Calvarul meu m-a facut sa inteleg ca pe aceasta structura sociala, exista multe locuri ascunse unde baga oamenii" a scris Ai. "Doar familia ta striga ca lipsesti. Dar nu poti primi raspunsuri de la comunitatile stradale sau functionari, sau chiar de la cele mai inalte niveluri, instanta sau politie sau capul natiunii.

"Sotia mea a scris aceste tipuri de petitii in fiecare zi (in timp ce el se afla in arest), facand apeluri telefonice la sectia de politie in fiecare zi. Unde este sotul meu? Doar spuneti-mi unde e sotul meu. Nu erau nici un fel de hartii sau infomatii.''

Detentia lui Ai a starnit un protest viguros din partea multor guverne occidentale in legatura cu regimul Chinei de persecutie a dizidentei, care a inceput in februarie, cand zeci de activistii pentru drepturile omului si militanti au fost retinuti si arestati.

Artistul, renumit pentru lucrarea sa "Cuibul de Pasare", Stadionul Olimpic din Beijing, este cel mai bine-cunoscut la nivel international dintre cei retinuti, iar familia sa a spus in mod repetat ca a fost vizat de autoritati pentru critica sa deschisa fata de cenzura si controalele Partidului Comunist.

Cand Ai a fost eliberat pe cautiune, guvernul chinez a declarat ca Weiwei a ramas in curs de investigare pentru suspiciunea de infractiuni economice, inclusiv evaziune fiscala. Ai a declarat mai devreme pentru Reuters ca nu a primit nici o notificare oficiala din partea autoritatilor pentru a dovedi afirmatia ca este suspectat de infractiuni economice.

In articol Newsweek, Ai a scris ca niciuna dintre lucrarile lui nu reprezinta Beijingul.

"Cuibul de pasare – nu ma gandesc niciodata la el", scria el. "Dupa Jocurile Olimpice, oamenii obisnuiti nu vorbesc despre el pentru ca Jocurile Olimpice nu au adus nici o bucurie poporului.''

El a scris despre oamenii care "in mod secret" au venit la el saptamana trecuta, incurajandu-l sau mangaindu-l pe umar.

"Nimeni nu este dispus sa vorbeasca. Ce asteptari au? Ei imi spun intotdeauna, "Weiwei, pleaca din tara, te rugam". Sau "traieste mai mult si priveste-i cum mor,'' a scris Ai.

El a declarat anterior ca niciodata nu ar emigra, dar ultimul sau articol a luat asta in considerare.

"Fie voi pleca, fie voi avea rabdare sa-i vad cum mor", scria el. "Chiar nu stiu ce voi face."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe