Divizia low-cost a Aeroflot îşi încetează activitatea din cauza sancţiunilor UE

(Epsilon / Getty Images)

Compania rusă de stat Aeroflot a suspendat zborurile diviziei sale low-cost din cauza sancţiunilor impuse de UE ca răspuns la actuala criză din Ucraina, transmite Bloomberg.

Companiile europene au anulat contractele de leasing, servicii şi asigurări cu Dobrolet, divizia low-cost a Aeroflot, a anunţat compania rusă. Destinaţiile acestei divizii includeau Simferopol, capitala regională a regiunii Crimeea, care a fost anexată de Rusia în martie.

Eşecul Dobrolet reprezintă unul din cele mai vizibile rezultate de până acum al extinderii sancţiunilor UE. Liderii UE şi SUA au cerut preşedintelui Vladimir Putin să-ş folosească influenţa asupra rebelilor din estul Ucrainei, după doborârea avionului Malaysian Air.

'Din cauza presiunilor fără precedent asupra Dobrolet din partea UE, operatorul aerian este obligat să oprească zborurile şi să nu mai vândă bilete', a anunţat Aeroflot.

Şeful Aeroflot, Vitaly Savelyev, a anunţat în octombrie că divizia low-cost ar putea costa 100 milioane de dolari în doi ani. Acesta a explicat că Dobrolet ar putea transporta un milion de pasageri anul acesta şi până la zece milioane în cinci ani.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat, Sberbank şi VTB, de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.