Discuţii critice între Zarif şi Kerry înaintea termenului limită pentru acordul nuclear iranian

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif (dr) şi secretarul de stat american John Kerry discută în 1 iulie 2015 la Viena.
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif (dr) şi secretarul de stat american John Kerry discută în 1 iulie 2015 la Viena. (Captură Foto)

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi secretarul de stat american John Kerry au participat duminică la discuţii cruciale, înaintea termenului limită de luni, în privinţa încheierii unui acord nuclear cu Teheranul.

Cei doi diplomaţi s-au întâlnit duminică în Viena, în condiţiile în care au crescut speranţele în privinţa faptului că un acord va fi în cele din urmă încheiat.

Adresându-se reporterilor după întâlnire, Zarif a declarat că nu există niciun plan pentru a se prelungi discuţiile.

Totuşi, el a adăugat că negociatorii nucleari ai Iranului şi ai grupului de ţări P5 1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) “încă au mult de lucru mâine”.

“Nu vor fi prelungiri. Sperăm să finalizăm discuţiile. Avem nevoie de puţin timp. Trebuie să mai rezolvăm unele chestii”, a declarat Zarif.

Viceminiştrii iranieni de externe Abbas Araqchi şi Majid Takht-e Ravanchi au participat duminică la o serie de discuţii cu subsecretarul de stat american pentru probleme politice Wendy Sherman şi cu Robert Maley, din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în legătură cu textul unui acord final şi al anexelor sale.

Cele două tabere se află de peste două săptămâni în discuţii intense în capitala austriacă pentru a diminua şi rezolva neînţelegerile şi pentru a încheia un acord istoric privind programul nuclear iranian.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius şi omologul său rus Serghei Lavrov s-au întors duminică la Viena. În plus, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yuikya Amano, a participat la o scurtă întâlnire cu şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, la Hotelul Palais Coburg din Viena.

Sâmbătă, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat din nou "aroganţa" americanilor, afirmând că relaţiile Iranului cu SUA rămân antagoniste, conform AFP.

“Statele Unite sunt exemplul perfect de arogantă. Pregătiţi-vă de o luptă mai intensă contra aroganţei", a declarat Khamenei într-un discurs susţinut în faţa studenţilor în Teheran.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe