Dirk Schuebel: peste câţiva ani moldovenii vor călători fără vize

(photos.com)
Ana Chitoroagă
15.11.2012

Ambasadorul Uniunii Europene de la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat, că e greu de stabilit cu exactitate când vom putea merge în UE fără vize. În acest sens oficialul a precizat: "Este dificil de spus, însă eu cred că aceasta se va întâmpla în viitorul apropiat şi asta înseamnă în următorii ani. Eu întotdeauna am cerut o dată concretă referitoare la regimul fără vize pentru Moldova. Putem spune că sprijinul UE pentru ca Moldova să se deplaseze pe parcursul European nu a mai fost niciodată atât de amplu ca până acum. Ţara ar trebui să beneficieze în mare măsură de această şansă".

Totodată, potrivit ambasadorului UE, Dirk Schuebel, Europa este gata să ofere sprijin Republicii Moldova. Mai mult, oficialul european a anunţat că, pentru prima oară, Europa a acordat atât de mulţi bani Moldovei şi că ţara noastră va avea parte de mai mult, dacă reformele vor continua şi vor fi intensificate.

"Discuţiile despre bugetul UE sunt foarte aprinse, dar Moldova a fost unul din liderii şi chiar liderul Parteneriatului Estic şi sunt sigur că ţara va beneficia de bani. Europa este alături de Moldova şi este pregătită să o sprijine în continuare la fel de viguros şi intens. Este un semnal clar că ţara trebuie să continue reformele. Pentru prima dată am depăşit suma de 100 de milioane de euro, peste 100 de milioane de euro urmând a fi fi transferate în bugetul Moldovei. Mai avem şi fonduri sub formă de împrumuturi, dar şi granturi", a declarat Schuebel.

De asemenea, Schuebel a explicat şi ce domenii sunt prioritare pentru alocarea banilor UE, menţionând şi sectoarele unde reforma trebuie intensificată. "Am vorbit despre 128 milioane de euro, ca sprijin bugetar pentru sectorul justiţiei, dar şi pentru dezvoltarea rurală. Justiţia va beneficia de acest suport bugetar sub formă de "more for more" şi asta înseamnă că Moldova va primi bani suplimentar. Trebuie să continue reforma instanţelor de judecată, dar şi a procuraturii, unde reforma trebuie să fie intensificată, la fel ca şi în domeniul vamal, fiscal, dar şi reformarea MAI trebuie continuată", a dat asigurări oficialul European, relatează Publika.TV.

Potrivit publika.md, Banca Europeană pentru Investiţii a oferit Republicii Moldova credite în valoare totală de 272 de milioane de euro, investite în nouă proiecte, iar Comisia Europeană a acordat Moldovei subvenţii de aproximativ 750 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor