Directorul comunităţii americane de informaţii: China e cel mai mare risc pentru SUA şi lumea liberă de la cel de-al Doilea Război Mondial

John Ratcliffe, directorul Oficiului Naţional pentru Informaţii, pe vremea în care conducea Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, 5 mai   2020
John Ratcliffe, directorul Oficiului Naţional pentru Informaţii, pe vremea în care conducea Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, 5 mai  2020 (Andrew Harnik/Pool via REUTERS/File Photo)

Regimul comunist chinez reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite şi lumea liberă, a scris directorul Biroului de Informaţii Naţionale (ODNI), John Ratcliffe, într-un articol publicat pe 3 decembrie, descriind pericolul ca o „provocare care apare o dată la o generaţie”.

Într-un comentariu publicat în Wall Street Journal, Ratcliffe a spus că rolul său de director al Biroului de Informaţii îi oferă „acces la mai multe informaţii decât oricărui membru al guvernului SUA, în afară de preşedinte”, permiţându-i un „punct de vedere unic” în evaluarea situaţiei.

„Informaţia este clară: Beijingul intenţionează să domine SUA şi restul planetei din punct de vedere economic, militar şi tehnologic”, a scris Ratcliffe.

Mesajul său este asemănător cu cel al oficialilor de rang înalt ai administraţiei Trump care au avertizat în repetate rânduri că Partidul Comunist Chinez îşi propune să detroneze Statele Unite şi să devină singura superputere a lumii. Pentru a atinge acest scop, Partidul a folosit toate mijloacele posibile, atât cele legale cât şi cele ilegale, şi a folosit orice membru al societăţii chineze, pe care o controlează - de la studenţi la companii de stat - pentru a realiza acest lucru.

Într-un interviu acordat joi la Fox News, Ratcliffe a declarat că persoanele care descriu Rusia ca o ameninţare mai mare decât China „politizează comunitatea de informaţii”.

După alegerile americane, Ratcliffe speră că „ei [oficialii, n.r.] vor renunţa să politizeze comunitatea de informaţii şi vor fi sinceri în privinţa Chinei şi vor recunoaşte că aceasta - numai China - reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale cu care ne confruntăm”.

Directorul a afirmat că regimul chinez provoacă Statele Unite într-un întreg spectru de domenii.

„Toate fluxurile de ameninţări pe care le avem, din toate aspectele - din punct de vedere militar, economic, probleme legate de lanţul de aprovizionare, investiţii străine, tehnologie, probleme cibernetice, război cibernetic, 5G, telecomunicaţii - China este în spatele tuturor acestora şi singura ţară care ameninţă supremaţia Americii”, a declarat Ratcliffe pentru Fox News.

În articolul său din WSJ, Ratcliffe a evidenţiat eforturile agresive ale Beijingului de a influenţa factorii de decizie americani pentru a-i face să adopte poziţii pro-Beijing.

"Anul acesta, China s-a angajat într-o campanie de influenţă masivă, care a vizat câteva zeci de membri ai Congresului şi consilierii lor", a scris el.

„Am informat Comisiile de informaţii ale Camerei şi Senatului că Beijingul vizează membri ai Congresului cu o frecvenţă de şase ori mai mare decât a Rusiei şi de 12 ori mai mare decât cea a Iranului”.

Lumea se confruntă acum cu o alegere între „două ideologii total incompatibile”, a scris Ratcliffe.

„Liderii Chinei încearcă să subordoneze drepturile individului voinţei Partidului Comunist. Ei impun un control guvernamental asupra companiilor şi subminează viaţa privată şi libertatea cetăţenilor lor printr-un stat bazat pe supraveghere totalitară”.

Liderul comunităţii de informaţii americane a concluzionat: „Această generaţie va fi judecată după răspunsul pe care îl va da faţă de acţiunile Chinei, care încearcă să remodeleze lumea după propria sa imagine şi să înlocuiască poziţia SUA de superputere dominantă.”

„Informaţiile [pe care le avem, n.r.] sunt clare. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe