Directorul adjunct al FBI omite să precizeze în faţa senatorilor că atacatorul lui Trump ar fi avut atitudini pro-Biden în online

Thomas Crooks ucis de serviciile de securitate dupa tentativa de asasinare asupra lui Trump (YouTube Screenshot)
Redacţia
01.08.2024

Un oficial de top al FBI a declarat că tânărul Thomas Matthew Crooks, care a încercat să-l asasineze pe fostul preşedinte Donald Trump, ar fi putut adopta puncte de vedere de extremă dreapta pe un cont anonim de social media în urmă cu cinci ani, dar a uitat să menţioneze că atacatorul ar fi putut împărtăşi puncte de vedere pro-Biden pe platforma Gab mai recent, potrivit amgreatness.com.

Cele două conturi încă nu au fost confirmate în mod cert ca aparţinând lui Crooks.

Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a declarat marţi senatorilor din Capitol Hill că un cont de social media considerat a fi al lui Crooks pare să fi distribuit mesaje antisemite, anti-imigraţie şi "de natură extremă" în 2019 şi 2020. Crooks ar fi avut între 14 şi 15 ani în perioada respectivă.

"Au fost postate peste 700 de comentarii de pe acest cont", a declarat Abbate în timpul unei audieri comune a Comitetului Judiciar şi a Comitetului pentru Securitate Internă din cadrul Senatului, intitulată "Examinarea deficienţelor de securitate care au condus la tentativa de asasinare a fostului preşedinte Trump".

"Unele dintre aceste comentarii, dacă în cele din urmă pot fi atribuite trăgătorului, par să reflecte teme antisemite şi anti-imigraţie menite să îmbrăţişeze violenţa politică şi sunt descrise ca fiind de natură extremă", a adăugat Abbate.

Directorul adjunct a declarat că, în timp ce FBI încă verifică dacă acel cont îi aparţinea lui Crooks, Biroul a considerat că este important să detalieze natura contului de social media din cauza "absenţei generale a altor informaţii" care stabilesc "motivul şi mentalitatea" lui Crooks.

Cu toate acestea, CEO-ul GAB, Andrew Torba, a distribuit o mulţime de informaţii pe X săptămâna trecută despre un cont GAB despre care FBI părea să creadă că îi aparţine lui Crooks, afirmând că "în mod neechivoc" conţinutul postărilor reflectă o "politică pro-Biden şi în special pro-Biden privind imigraţia".

Fondatorul Gab a declarat că, la 24 iulie, a primit o solicitare de divulgare de urgenţă (EDR) din partea FBI pentru contul Gab "EpicMicrowave" şi a precizat că, pe baza solicitării, FBI părea să creadă că acel cont era asociat cu Crooks.

În plus, Torba a declarat că, "din curtoazie faţă de autorităţile de aplicare a legii", nu va publica tot conţinutul cererii pe reţelele sociale, dar a publicat prima pagină pe X.

Torba a menţionat că nu a putut confirma că respectivul cont, care a postat în total de nouă ori pe site, aparţinea de fapt lui Crooks. Contul părea să fie activ doar pentru o perioadă scurtă în ianuarie şi februarie 2021.

"Din câte ştim noi, contul nu a folosit site-ul pentru a trimite mesaje directe", a scris Torba pe X.

Majoritatea postărilor lui EpicMicrowave au susţinut politicile lui Joe Biden, în special, lockdown-urile COVID, politicile de frontieră şi ordinele executive. "Din ceea ce cunoaşte Gab, începând cu 2021, Crooks a fost un susţinător al lui Joe Biden de stânga, pro-lockdown, pro-imigraţie", a declarat Torba.

"Dezvăluim aceste informaţii cu un risc personal şi de afaceri semnificativ", a scris Torba pe X când a postat comentariile EpicMicrowave săptămâna trecută. "Dacă trecutul ne ghidează, sfidarea consensului din D.C. prin publicarea primei dovezi definitive că trăgătorul era un susţinător al lui Biden - un lucru pe care democraţii şi aliaţii lor din mass-media au încercat să îl acopere şi să îl nege la fiecare pas - are o mare probabilitate de a genera o reacţie politică şi mediatică semnificativă".

Mai târziu, în timpul audierii de marţi, senatoarea Marsha Blackburn l-a întrebat pe Abbate despre contul Gab.

"Am înţeles că acest cont Gab este pro-imigraţie, pro-lockdown, are opinii de stânga. Este corect?" a întrebat Blackburn.

"Nu l-am văzut în mod direct, dar cred, din ceea ce mi s-a spus, că este corect", a recunoscut Abbate, menţionând în acelaşi timp că FBI încă lucrează pentru a verifica dacă acel cont Gab era şi al lui Crooks.

"Dar se pare că are puncte de vedere diferite", a spus Abbate, fără a explica de ce a ţinut să sublinieze presupusele înclinaţii anterioare ale lui Crooks.

Abbate are reputaţia de a fi un partizan democrat care zdrobeşte disidenţa în cadrul Biroului.

În iunie 2023, un avertizor al FBI l-a acuzat pe Abbate de intimidare abuzivă.

Potrivit unei declaraţii sub jurământ a Empower Oversight, Abbate a ameninţat angajaţii agenţiei îngrijoraţi de răspunsul exagerat al biroului la evenimentele din 6 ianuarie la scurt timp după numirea sa în februarie 2021.

În timpul unei videoconferinţe securizate, Abbate ar fi cerut personalului agenţiei care îşi exprima îngrijorarea cu privire la abordarea draconică a biroului să se întâlnească personal cu el pentru a putea, în cuvintele avertizorului, "să-i pună la punct".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor