Diplomat sârb: Există probleme privind vlahii, dar vor fi rezolvate pe plan bilateral

Epoch Times România
14.06.2012

În relaţiile dintre Serbia şi România mai sunt câteva probleme deschise în ceea ce priveşte minoritatea vlahă/română, dar Belgradul speră că acestea vor fi discutate şi rezolvate la nivel bilateral afirmă, Ksenija Milenkovic, adjunctul Misiunii sârbe la Bruxelles.

”Relaţiile bilaterale cu România sunt foarte deschise şi prietenoase. În general, nu avem probleme majore, cum am avut cu această minoritate (vlahă)romană – n.r.), chiar înaintea acordării statului de ţară candidată”, afirmă Ksenija Milenkovic. Ea adaugă că problema a fost rezolvată, spre satisfacţia ambelor părţi, şi îşi exprimă, de asemenea, speranţa că problema va fi discutată în spiritul bunelor relaţii de vecinătate şi a tradiţionalei prietenii între România şi Serbia.

Diplomatul sârb mai arată că Belgradul a fost surprins că această problemă a fost ridicată de România la Consiliul European din martie. ”A fost o surpriză şi pentru noi, pentru că nu ne-am aşteptat ca o problemă bilaterală să fie ridică la un nivel atât de înalt, practic în Consiliul European, şi să ne fie blocată acordarea statului de ţară candidată”, declară Ksenija Milenkovic.

Ea a menţionat, de asemenea, că în final a fost găsită o soluţie reciproc acceptabilă pentru ambele părţi, în special cu sprijinul şi susţinerea Comisiei Europene şi şi-a exprimat speranţa că situaţia va fi discutată şi rezolvată la nivel bilateral. ”Aşa cum am mai spus, mai sunt câteva probleme deschise în ceea ce priveşte această minoritate, dar sperăm că vor fi discutate şi rezolvate în spiritul bunelor relaţii de vecinătate’’, a conchis diplomatul.

Milenkovic a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru susţinerea continuă a României atât pentru procesul de integrare europeană a Serbiei, cât şi în ceea ce priveşte Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor