Dinu Zamfirescu: Circuitul Roşu ar trebui să includă fostele lagăre şi sediile Securităţii

Seniorul liberal Dinu Zamfirescu consideră binevenită ideea unui circuit turistic al comunismului, avansată de ministrul Elena Udrea, dar îi sugerează acesteia să includă în traseu principalele centre de detenţie comuniste, dar şi unele sedii ale Securităţii.

Dinu Zamfirescu spune că ideea unui circuit "roşu" merită discutată şi apreciază că un traseu al comunismului ar trebui să le arate turiştilor inclusiv penitenciarele comuniste de la Sighet, Aiud, Râmnicu Sărat, Jilava, Galaţi, Caransebeş, Oradea.

Seniorul liberal propune şi vizitarea unor sedii ale fostei securităţi, precum cea a Capitalei din Calea Rahovei.

"Sigur că proiectul e binevenit dar, din păcate, turiştii străini nu prea au ce vedea, pentru că toate sunt într-o stare destul de nefericită. Ar trebui într-un fel reabilitate, nu foarte mult, dar cât de cât, să devină vizitabile. Sighetul e singurul absolut vizitabil şi care cred că a intrat şi în circuitul european de turism", a declarat Zamfirescu pentru NewsIn.

La rândul său, istoricul Marius Oprea apreciază că ideea unui circuit turistic roşu, exclusiv pe urmele cuplului Ceauşescu, ar risca eroizarea dictatorului şi se arată rezervat cu privire la competenţa Elenei Udrea de a face acest proiect, sugerându-i să se rezume o expoziţe de modă cu hainele Elenei Ceauşescu.

"Depinde cine face circuitul turistic, dacă îl face Elena Udrea, care habar nu are, am mari îndoieli că va ieşi ceva. I-aş sugera mai degrabă să facă o expoziţie de modă cu hainele Elenei Ceauşescu. La noi asta e problema, sunt oameni care îşi dau cu părerea despre lucruri pe care nu le ştiu", a comentat liberalul, pentru NewsIn, intenţia ministrul Dezvoltării de a face un circuit turistic pe urmele cuplului Ceauşescu.

Oprea a admis că un astfel de circuit ar avea succes, însă a atras atenţia că, dacă acest tur nu ar include şi fostele lagăre, proiectul ar fi unul superficial şi jignitor pentru victimele comunismului. "Sunt sigur că foarte mulţi oameni ar fi interesaţi de un astfel de circuit, şi de detaliile legate de executarea celor doi, mai ales dacă se vor expune şi mărturii legate de ultimele zile ale cuplului Ceauşescu. Nu spun că nu ar fi de vizitat, dar nu faci un circuit exclusiv cu Ceaşuescu pentru că rişti eroizarea unui dictator, ar fi un fel de bătaie de joc la adresa victimelor comunismului", a apreciat Oprea.

El a arătat că în circuit ar trebui incluse fostele centre de detenţie folosite de comunşti şi a amintit de închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat.

dacă acest tur nu ar include şi fostele lagăre, proiectul ar fi unul superficial şi jignitor pentru victimele comunismului

Ministrul Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a afirmat marţi că turiştii din străinătate sunt interesaţi de urmele comunismului, astfel că se lucrează la un "circuit roşu" care să includă locurile legate de cuplul Ceauşescu, inclusiv cel în care Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost ucişi.

Informaţia a fost prezentată, la B1Tv, în contextul discuţiei despre vizita în China şi potenţialul turistic existent. Astfel, Udrea a explicat că turiştii chinezi sunt foarte interesaţi de "circuitele roşii" în Europa. "Ei sunt interesaţi de tot ce este nou, dar există pe piaţa Chinei o curiozitate. Deşi vin dintr-un stat comunist, sunt amatori tocmai de circuitele acestea roşii, cum se numesc, urme ale comunismului. Casa Poporului, locul unde a stat Ceauşescu...", a prezentat ea.

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar să exploatezi locurile pe unde a trăit ultimul dictator, mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost împuşcat. Au păstrat zidul şi noi vrem să punem şi locul unde a sfârşit familia Ceauşescu, locuinţele unde au stat... E de mare interes, oamenii au trecut de furia asta cu dictatorul... Pentru cei din afară este nemaipomenit", a spus ministrul.

"Noi acum lucrăm la un şi la un , legat de urmele comunismului şi ale dictaturii comuniste", a afirmat Udrea, explicând că în acest "circuit roşu" vor fi incluse toate locurile cu semnificaţie pentru Nicolae Ceauşescu şi cuplul Ceauşescu, inclusiv locul în care cei doi soţi au fost ucişi.

Ministrul a susţinut că, deşi pentru români au existat "multe complexe" pe acest subiect, pentru occidentali povestea familiei Ceauşescu este de interes. "Şi dacă ştii s-o vinzi bine... şi aici intervine rolul nostru, să creăm povestea. Mai departe, cum se operează circuitul şi cum se vinde produsul e treaba agenţiilor de turism", a explicat ea.