Dîncu: Nu putem spune că niciodată noi n-o să votăm un guvern minoritar, dar sunt şanse mici

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu (Screenshot)

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a susţinut că nu sunt şanse mari ca PSD să voteze guvernul condus de Nicolae Ciucă, însă nu a exclus posibilitatea ca totuşi social-democraţii să dea în Parlament un vot pentru noul guvern. De asemenea, în contextul în care în spaţiul public a ieşit informaţia că PSD ar dori să intre cu miniştri în acest guvern, Dîncu a susţinut că PSD nu are de făcut proiecte politice cu PNL. Dîncu a mai susţinut că PNL ar putea să-şi refacă parteneriatul cu USR.

Întrebat ce şanse sunt ca PSD să voteze un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă sau chiar să intre cu miniştri în acest nou guvern, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a spus: „Nu am discutat pe îndelete, probabil o să le discutăm mâine (luni - n.r.) într-o şedinţă a noastră de Birou Permanent Naţional, nu am discutat deloc acest proiect, ca să vedem ce şanse sunt. Vrem să vedem şi ce deschidere are premierul desemnat pentru cele zece teme pe care le-am propus noi, proiectul nostru pentru a ieşi din pandemie şi pentru perioada post-pandemie, aşa încât în acest moment nu putem să calculăm şansele. Dar nu sunt şanse foarte mari să votăm un guvern minoritar”, a spus Dîncu, precizând apoi că este părerea sa, o prognoză, dar nu el hotărăşte în partid, ci majoritatea.", pentru Digi24.ro

„Noi nu putem în acest moment să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Şi nici să ne asociem cu asta. (...) Nu ne dorim să facem niciun fel de USL. Din punctul acesta de vedere, ne înţelegem foarte bine. Nici nu avem ce negocia cu PNL, deşi sunt tot felul de zvonuri că negociem. Noi negociem, dacă negociem - şi a vorbit preşedintele nostru cu dl. Ciucă - cu premierul desemnat, care are un mandat să facă un guvern (...) Noi nu avem în acest moment de făcut proiecte politice împreună. Suntem stânga, PNL este pe partea dreaptă, noi suntem în ascensiune în sondaje şi-n favorabilitatea publicului, ei sunt în scădere, nu ne putem asocia atât de simplu, pentru că avem şi noi un partid destul de mare în spate şi acesta nu poate merge pe improvizaţii”, a adăugat Dîncu.

Vasile Dîncu nu a exclus însă o susţinere a guvernului interimar în Parlament punctual, pe anumite proiecte.

„Am înţeles că de la dl. preşedinte Iohannis că putem să devenim un partid responsabil dacă votăm un guvern minoritar, noi considerăm că este foarte complicat acest lucru şi nu putem să luăm un mandat din partea electoratului nostru în acest moment. Marcel Ciolacu a vorbit foarte clar, a spus că vrem să face un moratoriu, să renunţăm la prea multă politichie, dar nu putem să renunţăm în totalitate la politică, pentru că, până la urmă, nici nu putem amesteca foarte mult pandemia cu politică. În momentul acesta avem o pandemie şi o situaţie foarte grea, dar dacă îl aducem înapoi pe domnul Tătaru la Sănătate, nu credem că este o garanţie că am scăpa de pandemie. Speculaţiile se pot face, sigur că noi cu liberalii putem să fim amici, să ne mai întâlnim în Parlament, să mai discutăm, dar asta este altceva. Nu putem ca partide să facem în acest moment asemenea proiecte politice, care ar însemna şi foarte mult timp şi este şi foarte complicat să faci un proiect politic între stânga şi dreapta”, a declarat Vasile Dîncu.