Din categoria "mi-e milă de voi, fraierilor, că vă plătiţi taxe şi impozite". Boloş a aprins fitilul unui scandal în direct la TV

Ioan Marcel Bolos (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.08.2024

"Mila" manifestată public de şeful PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, pentru mediul de afaceri a stârnit o dezbatere aprinsă în emisiunea "Politica Zilei", de la postul B1 TV, realizată de jurnalista Ioana Constantin.

Declaraţia - deloc inspirată a ministrului liberal Boloş - a fost comentată de invitaţii din platou - Adrian Cozma (PNL), Laurenţiu Gîdei (PSD), Diana Stoica (USR) şi jurnalistul Răzvan Chiruţă (Buletin de Bucureşti).

Redăm mai jos discuţia:

Ioana Constantin: Urmărim declaraţiile domnului ministru de Finanţe Boloş, care spune că i-a fost milă de mediul de afaceri.

Am avut o întâlnire cu un grup şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri de care mi-a fost milă, pentru că discutam cu nişte oameni care îşi plăteau impozitele şi taxele. Am discutat cu reprezentanţii mediului de afaceri că trebuie să mai aibă puţină răbdare până când aceste măsuri şi proiecte de digitalizare îşi vor produce efectul pentru a ajunge în normalitate în ceea ce priveşte sistemul fiscal şi predictibilitatea acestuia. Noi, de-a lungul timpului, n-am modernizat deloc sistemul fiscal. L-am lăsat aşa, prăfuit şi colbuit, cum este el în momentul de faţă.

Da, sistemul fiscal e prăfuit şi colbuit. Acum, am putea spune că ceea ce se întâmplă în ultimii ani este biciul pe firme şi linişte totală când vine vorba de reducerea cheltuielilor la stat. Spune domnul Boloş că nu există altă metodă de a aduce bani la stat decât cu e-factura şi alte "prostiile" astea. Însă, reducerea cheltuielilor la stat pare a nu fi o prioritate.

Vreau întâi să merg la cel care nu este în zona politică, Răzvan Chiruţă. Ce să mai înţelegem? Am ajuns la mila Guvernului, sau au ajuns la mila Guvernului cei care, până la urmă, fac economia ţării şi produc în această ţară?

Răzvan Chiruţă (jurnalist): Într-o oarecare măsură, antreprenorii din România chiar sunt demni de milă, de plâns, ca să zic aşa, pentru că se pun tot mai multe poveri asupra lor. Iar în mediul privat, toate asigurările pe care le dă guvernul în prezent, că nu se vor mări taxele în perioada următoare sau anul viitor, nu sunt crezute. Adică toată lumea se aşteaptă la un cutremur fiscal anul viitor.

Pe de altă parte, ce mă amuză şi o spun în sens ironic, la domnul Boloş este că vorbeşte ca şi cum am fi nişte observatori din afară, care constatăm că sistemul fiscal e învechit, nu ca un ministru sau ca un politician care este activ de foarte multă vreme şi care ar fi făcut ceva. Spunea de sistemul fiscal predictibil, dar în luna iunie, Ministerul de Finanţe a decis să introducă acest e-TVA de la 1 august. Abia după protestele sindicatelor din domeniu, patronatelor şi antreprenorilor, au decis amânarea acestui sistem până la 1 ianuarie.

Despre ce fel de predictibilitate vorbim când decizi în iunie să introduci un sistem greoi care, practic, îi punea pe contabili la muncă excesivă în doar o lună şi jumătate, două luni maxim? Asta nu e predictibilitate.

Pe de altă parte, antreprenorii şi experţii din domeniu spun că problema nu este e-TVA, e-factura sau alte sisteme care să supracontroleze antreprenorii, deoarece ideea este simplă. Cei care îşi declarau tranzacţiile şi facturile înainte de apariţia e-facturii o fac şi acum. Cei care fac evaziune fiscală nu vor începe să respecte legea doar pentru că au apărut noi sisteme.

Problema fundamentală a statului român, nu doar a acestui guvern, este incapacitatea de a-i controla pe cei care încalcă legea şi aruncă vina pe toată lumea, punând piedici celor cinstiţi. De fapt, problema Ministerului Finanţelor şi a guvernului nu este că antreprenorii cinstiţi nu aveau unde să-şi declare facturile. O făceau şi până acum, fără niciun sistem digitalizat şi înregistrat.

Problema este că statul român nu este capabil să-i controleze pe cei care fac evaziune fiscală. Mai mult, evaziunea fiscală a fost, practic, dezincriminată în România. Dacă faci evaziune fiscală de până la un milion de euro şi dai banii înapoi, primeşti doar o amendă.

Ioana Constantin: Măcar să se recupereze bani de undeva, că la marile prejudicii nu s-au mai făcut confiscările extinse. Sunt atâţia şmecheri care ne ţin lecţii la televizor şi nu a luat nimeni bani de la ei.

Răzvan Chiruţă: Este valabil în toate domeniile. De exemplu, să mergem la autoturisme - doar pentru că statul român nu reuşeşte să controleze staţiile care fac ITP şi trec foarte multe maşini vechi prin aceste staţii, vine şi introduce tot felul de piedici pentru toată lumea, indiferent dacă maşina e bună sau nu. Şi asta se întâmplă inclusiv în domeniul achiziţiilor publice. Chiar şi instituţiile de stat sunt blocate de aceste reguli exagerate de achiziţii publice, că în loc să-i prinzi pe cei care fură, se pun tot felul de documente care complică achiziţiile...

Ioana Constantin: Le îngreunezi viaţa celor care chiar sunt corecţi. Să auzim şi opinia politicienilor. Acum mergem la partidul de unde este susţinut domnul Boloş. Adrian Cozma, domnul Boloş promite că nu vor creşte taxe, dar în acelaşi timp insistă cu e-TVA, cu CNP Fiscal şi cu toate aceste lucruri şi spune că este o metodă prin care statul strânge bani. Şi spune că s-a uitat cu milă la antreprenori. Nu ştiu, dânsul are probleme cu comunicarea, sau chiar aşa gândeşte cap-coadă?

Adrian Cozma (PNL): Nu pot să comentez sentimentele domnului Boloş, care nu este politician şi poate că nu are abilitatea de a găsi cuvintele potrivite şi a jongla cu ele. De aceea, uneori, ceea ce spune poate fi interpretat uşor exagerat. Restructurarea din temelii a sistemului fiscal va fi o decizie evidentă care va trebui luată politic şi asta trebuie să se întâmple.

În schimb, ce pot să vă spun este că, de fapt, astăzi toată lumea se uită spre domnul Boloş pentru că avem probleme din punct de vedere fiscal şi economic. Şi asta datorită faptului că statul nu a reuşit, prin domnul Ciolacu, cel care promitea revoluţie în sistemul bugetar şi că va tăia şi va reduce cheltuielile bugetare, să facă absolut nimic cu marea revoluţie bugetară pe care a promis-o. Aici avem o problemă. Pe mandatul domnului Ciolacu s-au angajat peste 10.000 de angajaţi.

Evident că toată presiunea este pe Ministerul Finanţelor. Problema este că PNL se ţine de cuvânt şi încearcă să mobilizeze tot ceea ce înseamnă... şi să restructureze pe cât poate. Dar problema este că domnul Ciolacu nu a făcut nicio restructurare în toată perioada cât a fost prim-ministru şi este încă prim-ministru, şi de aici cheltuielile pe care evident că trebuie să le susţină statul. Şi atunci când vin aceste presiuni bugetare peste noi, toată lumea se uită spre Ministerul Finanţelor. De aici avem noi cele mai multe probleme, pentru că domnul Ciolacu nu a reuşit să facă acea revoluţie bugetară. Aşa a promis, vă aduceţi aminte când a promis asta?

Ioana Constantin: Da, dar nu doar el, toţi aţi promis.

Adrian Cozma: Toţi am promis, aşa este. Dar premierul României, de aia nu sunt mai mulţi premieri, ci este doar un premier, un prim-ministru, care poate să pună pe ordinea de zi a şedinţei de guvern tot ceea ce doreşte, când doreşte, pentru că este premier.

Ioana Constantin: Vreau să fac o adăugire, apropo de ideile lui Boloş. El spune acum să reducă plafonul de plăţi cash pentru cei care nu îşi plătesc datoriile la stat. Păi firmele acelea care nu vă plătesc vouă datoriile la stat n-au de unde! Nu mai au! Limitaţi-le cât doriţi, că nu vă mai dau nimic şi o să muriţi acolo la stat, între voi. O să vă daţi pensii speciale din proprii voştri bani, poate, într-o zi, că economia nu mai poate, nu mai pot oamenii, nu mai pot firmele. Câtă vreme nu înţelege guvernul că firmele nu mai au bani, nu mai au de unde, nu o să se ajungă nicăieri.

Laurenţiu Gîdei (PSD): Deci Ciolacu trebuia să facă aceste lucruri sau cine? Doamnă, e extrem de periculos ce spune domnul ministru. Cu alte cuvinte, eu pot înţelege... nu mai fiţi fraieri să vă plătiţi taxele şi impozitele - "Mi-e milă de dvs. care plătiţi". Ce-i cu bazaconii astea? De ce nu a ieşit domnul ministru să ne povestească? Aveţi probleme cu evaziunea fiscală, aveţi probleme cu TVA. Cine să le găsească? Moş Crăciun sau domnul ministru care iese şi ne spune doar bazaconii în condiţiile în care premierul a făcut apel?

Măi, oameni buni, haideţi să nu mai inducem panică în antreprenori şi în opinia publică vorbind despre aşa-zise măsuri fiscale fără să le avem discutate şi clarificate în coaliţie şi mai ales cu partenerii, antreprenorii şi toate formele asociative. Cum să vii din nou să reaprinzi un scandal când ne aducem aminte că a mai fost un scandal în România atunci când se discuta despre limitarea plăţilor cash şi românii înţeleg cum vor acest aspect? Dar foarte periculos mi se pare mesajul domnului ministru: „Mi-e milă de voi, fraierilor, că vă plătiţi taxe şi impozite.”

Ioana Constantin: Diana Stoica, pe cine să credem dintre ei? PNL-ul dă vina pe Ciolacu, PSD-ul dă vina pe Boloş şi românii tot ca proştii rămân.

Diana Stoica (USR): Pe niciunul nu putem să-l credem, pentru că deja ne-au mai minţit de trei ori în ultimii doi ani, de când sunt împreună la guvernare, că nu vor creşte taxele şi apoi le-au crescut. Au zero credibilitate în momentul în care Ciolacu sau Boloş, care este ministrul Finanţelor, susţinut de PNL şi de PSD, sunt împreună la guvernare.

Pentru mine e fascinant cum PNL se comportă ca şi cum ar fi în opoziţie, ca şi cum nu ar avea ministrul Finanţelor care propune taxele, iar PSD se comportă ca şi cum nu ar fi asumat o reformă de reducere a aparatului bugetar. Mai mult decât atât, nu doar că nu l-au redus, ci au crescut numărul de angajaţi. Şi chiar şi cu aceste mici creşteri, dacă vorbim de taxele mărite, au crescut cu aproximativ 13% încasările la stat, pentru că da, sunt exact aceiaşi oameni, antreprenorii cinstiţi care plăteau 3 lei, acum plătesc 10 lei. Tot ei plătesc, nu o să vină cineva care nu-şi plătea taxele să plătească dintr-o dată. Nu există niciun mecanism, nu sunt urmăriţi aceşti oameni care fac evaziune fiscală; sunt persecutaţi tot cei cinstiţi.

Avem o mică creştere a veniturilor de 13%, dar între timp, ce să vedeţi, au ajuns să crească cu 22% cheltuielile. Deci, noi suntem într-o situaţie mult mai gravă decât eram în urmă cu 2 ani şi ceva, când a început această frăţie PSD-PNL la guvernare, şi nu vedem niciun fel de măsură pentru reducerea deficitului bugetar, atâta vreme cât statul nu îşi face partea lui de responsabilitate să reducă cheltuielile inutile. Vorbim aici de instituţii care nu prestează nimic şi nu ne ajută cu nimic.

Şi mai vin şi ne mai mint că, vezi, doamne, avem un deficit bugetar mare pentru că ne împrumutăm pentru investiţii. Care investiţii? Mai puţin de jumătate din banii pe care îi împrumutăm sunt pentru investiţii şi acele aşa-zise investiţii sunt, în mare parte, PNL şi Anghel Saligny, care sunt date cu discreţionaritate către diverşi primari...

Ioana Constantin: Adrian Cozma, ce era cu Laurenţiu Gîdei? Ce s-a întâmplat?

Adrian Cozma: Trebuie să înţeleagă inclusiv domnul Gîdei că, în momentul de faţă, din 5 lei pe care îi cheltuie statul, unul din ei este împrumutat. Asta ne-a spus Blocul Naţional Sindical, şi toate acestea sunt datorită populismelor pe care PSD-ul le-a promovat, inclusiv plafonarea preţurilor, care ne-au dus în această situaţie, pentru că toate preţurile la alimentele care au fost plafonate au crescut. Exact acelea au crescut.

Ioana Constantin: Au crescut alea non-alimentare mai mult. Dar Adrian Cozma, cine ne împrumută? Că împrumutul se face la Ministerul de Finanţe, nu la Ministerul de Externe.

Adrian Cozma: Astea toate se întâmplă pentru că aşa vrea domnul Ciolacu. Să ne înţelegem, nu ministrul ia hotărârea asta.

Laurenţiu Gîdei: Din păcate, unii comunicatori ai PNL-ului se comportă ca şi cum ar fi a cincea roată la guvernare. Ei nu au mâncat usturoi şi nici gura nu le miroase. Din păcate, suntem parte a acestei guvernări, investiţiile sunt masive, şi cum spunea domnul Cozma despre acele împrumuturi, da, acei bani îi datorăm, dobânzi şi toate celelalte, pentru că ei, în neştiinţa lor, când au guvernat dezastruos de dreapta, au aruncat ţara în haos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor