Diada catalană şi explicaţiile date de Mariano Rajoy la televiziune, analizate de presa spaniolă

Ziua Naţională a Cataloniei - Diada - sărbătorită în fiecare an la 11 septembrie, apare marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, cu atât mai mult cu cât şeful executivului local, Artur Mas, le-a cerut participanţilor la manifestaţia tradiţională să o transforme şi anul acesta într-un moment de revendicări.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy. (MIGUEL RIOPA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.09.2012

Ziua Naţională a Cataloniei - Diada - sărbătorită în fiecare an la 11 septembrie, apare marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, cu atât mai mult cu cât şeful executivului local, Artur Mas, le-a cerut participanţilor la manifestaţia tradiţională să o transforme şi anul acesta într-un moment de revendicări. Pe de altă parte, răspunsurile date de premierul spaniol Mariano Rajoy în cadrul unui interviu la postul public de televiziune, şi în faţa unor jurnalişti de la cele mai importante cotidiene spaniole se găseşte de asemenea în ediţiile tipărite ale acestora.

Mas transformă Diada într-o revendicare a pactului fiscal pe care îl vrea de la guvernul central, anunţă cotidianul El Pais, şi citează din declaraţiile şefului executivului regional catalan, care le-a spus oamenilor că 'niciodată nu a fost Catalonia atât de aproape de deplinătatea naţională'. El Mundo observă, de asemenea, că Mas cere 'suveranitatea fiscală' pentru a se ajunge în cele din urmă la statul catalan. Cotidianul spaniol consideră că Artur Mas a depus eforturi importante pentru a transforma manifestaţia pentru independenţă de marţi în cea mai importantă din istorie. 'Strigătul vostru este şi al meu', citează cotidianul ABC, din spusele lui Artur Mas, şi arată că şeful executivului local catalan încinge spiritele la Diada, deşi el nu va lua parte la manifestaţie.

Catalonia cheltuie 500 de milioane de euro pe an pentru promovarea revendicărilor legate de independenţă, scrie marţi cotidianul La Razon, tot pe fondul îndemnurilor lansate de Artur Mas. La rândul său, cotidianul catalan El Periodico publică un sondaj cu privire la votul catalanilor în cadrul unui presupus referendum asupra independenţei: 49,5% ar vota pentru, 48% ar respinge secesiunea, însă majoritatea celor indecişi ar fi mai aproape de 'nu'. Şi cotidianul La Vanguardia semnalează marţi pe prima pagină că întreaga Europă priveşte Diada, pe fondul unui climat complicat, legat de revendicările naţionale.

'Respectarea ţintei de deficit este mult mai importantă decât un plan de ajutor financiar', consideră El Pais că este cea mai importantă declaraţie făcută de premierul Mariano Rajoy în interviul acordat TVE, primul de la asumarea mandatului, în urmă cu aproape nouă luni. 'În Spania nu e loc de haos şi probleme, ci pentru creştere şi creare de locuri de muncă', titrează la rândul său cotidianul El Mundo, tot din spusele premierului, care s-a referit astfel şi la sărbătorirea Diada din Catalonia.

'Dacă de ceva nu mă voi atinge, acelea sunt pensiile', semnalează cotidianul ABC, întrucât premierul spaniol a dat aceste asigurări, explicând în acelaşi timp că încă nu a decis dacă va solicita ajutorul financiar de la Banca Centrală Europeană. Rajoy a negat că ar negocia reducerea pensiilor drept condiţie pentru ajutorul dat de BCE, scrie şi cotidianul La Razon pe aceeaşi temă, în vreme ce La Vanguardia remarcă faptul că premierul a ţinut să-i asigure pe spanioli că nu va permite ca Europa să dicteze condiţiile reducerilor efectuate în Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor