Diaconescu: Suspendarea internărilor cazurilor non-Covid anunţată de Arafat, nelegală. Cine răspunde de eventualele victime?
alte articole
Fostul ministru al Afacerilor Externe şi actual preşedinte al PMP Cristian Diaconescu a avertizat că este nelegal şi contravine Constituţiei ordinul anunţat de Raed Arafat potrivit căruia spitalele suspendă timp de 30 de zile internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente ce nu reprezintă urgenţe.
“Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că s-a emis un ordin prin care managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor 'suspenda internările pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, pentru 30 de zile'. Limitarea accesului la protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv dreptul la viaţă şi sănătate, înscrise în Constituţia României, poate fi dusă la îndeplinire numai prin lege aprobată de Parlamentul României. Parlamentul României nu a aprobat o astfel de lege. Prin urmare, un ordin al ministrului sau o hotărâre de guvern în acest sens sunt nelegale”, a scris Diaconescu, pe pagina sa de Facebook.
Fostul şef al diplomaţiei române a adăugat că “atacarea în instanţă, de îndată, a acestor demersuri guvernamentale este imperios necesară pentru că nu există nici un motiv justificat de a îngrădi dreptul la viaţa şi sănătatea cetăţeanului român”.
“Până la o pronunţare definitivă a justiţiei în această cauză răspunde cineva de eventualele victime ale acestei decizii?”, întreabă Cristian Diaconescu în postarea sa.
Reamintim că, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU), Raed Arafat, a anunţat că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, spitalizările şi operaţiile, precum şi alte tratamente vor fi suspendate, precum şi alte investigaţii medicale fără urgenţă care pot fi reprogramate.
Arafat a precizat că, din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, există în prezent presiuni asupra sistemului de sănătate, numărul de infecţii cu Covid-19 dublându-se în ultima săptămână fără să se întrezărească vreo tendinţă de plafonare sau eventual de scădere a acestora.
"După discuţii cu colegii din Ministerul Sănătăţii, [...] discuţii cu mai mulţi manageri de spitale, trebuie să emitem un Ordin, pentru 30 de zile, care stipulează că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor de sănătate publică cu paturi urmează să dispună măsuri de suspendare a spitalizărilor, pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii non-urgenţe care pot fi reprogramate. Managerii unităţilor de sănătate publică vor face acest lucru", a declarat Arafat, citat de Agerpres.
Şeful DSU a subliniat, însă, că prevederile menţionate nu se aplică în cazurile de urgenţă, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţilor care necesită proceduri de dializă, care trebuie să fie consultaţi periodic pentru monitorizare, investigaţie sau tratament. Astfel de proceduri medicale vor continua să fie efectuate în unităţile medicale publice.