Diaconescu a primit vot de încredere în comisiile parlamentare

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a primit miercuri "un vot de încredere" de la comisiile de politică externă şi ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi de la comisiile pentru românii de pretutindeni.
Cristian Diaconescu. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a primit miercuri "un vot de încredere" de la comisiile de politică externă şi ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi de la comisiile pentru românii de pretutindeni.

Toţi cei 32 de parlamentari prezenţi au acordat un vot de încredere pentru ministrul desemnat, votul fiind secret, chiar dacă au existat obiecţii faţă de această procedură. Reprezentanţii Opoziţiei nu au fost prezenţi, spre regretul ministrului desemnat.

După audiere, Attila Korodi, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor a declarat că a fost "cvorum majoritar pe toate comisiile", urmând că Biroul Permanent decide cum utilizează acest vot. A fost un vot de încredere". Nu a fost aviz consultativ întrucât din cei 11 membri ai Comisiei de politică externă a Senatului au fost prezenţi doar 5. Comisiile au recomandat plenului vot favorabil pentru ministrul desemnat.

Absenţa opoziţiei de la lucrările comisiilor a provocat situaţia inedită în care şedinţele de audiere a miniştrilor au loc fără întrunirea cvorumului legal. O comisie fără cvorum nu poate întocmi rapoarte sau da avize pentru miniştri. Parlamentarii USL spun că trimiterea în plen a membrilor Cabinetului fără acel aviz, fie favorabil, fie negativ, este un act ilegal, deoarece existenţa acestuia este obligatorie. În replică, parlamentarii puterii susţin că avizul este doar o formalitate procedurală şi că plenul este oricum suveran asupra listei guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor