Dezvoltatorii în dificultate din China lansează un val de achiziţii speculative

Clădiri neterminate, în China
Clădiri neterminate, în China (Captură ecran)

Speculaţiile potrivit cărora autorităţile chineze vor extinde sprijinul acordat sectorului imobiliar au determinat ca unii dintre dezvoltatorii imobiliari aflaţi în dificultate din ţară să înregistreze o creştere fără precedent, informează Bloomberg.

Un indicator al Bloomberg Intelligence care urmăreşte constructorii chinezi a câştigat miercuri aproape 10%, cel mai mult într-un interval de peste o lună. Dezvoltatorii foarte îndatoraţi şi cu evaluări scăzute au fost printre cei care au înregistrat cele mai mari creşteri, Sunac China Holdings Ltd. urcând cu 68%, în paralel cu creşterea volumului de tranzacţionare. China Evergrande Group a închis cu 83%, atingând cea mai mare creştere de la listarea sa din 2009.

Revenirea bruscă vine după o prăbuşire în luna august, când sectorul imobiliar a dat semne de agravare a problemelor financiare. În ultimele săptămâni, autorităţile au introdus măsuri mai îndrăzneţe pentru a reduce criza, inclusiv reducerea avansurilor şi reguli mai puţin stricte privind creditele ipotecare pentru unii cumpărători de locuinţe. Cel mai recent impuls a fost dat de un articol din Securities Times, care a mers mai departe, afirmând că Beijingul ar trebui să renunţe la restricţiile privind cumpărarea de locuinţe în majoritatea regiunilor, cu excepţia oraşelor de top.

"Este vorba despre unele fonduri speculative care presupun mai multe stimulente, şi dezvoltatorii în dificultate sunt cu siguranţă cei vizaţi", a declarat Xin-Yao Ng, manager de investiţii în acţiuni asiatice la Abrdn Asia Ltd.

Amploarea acestei reveniri sugerează că unii investitori văd o rază de speranţă în ultimele eforturi ale guvernului, deşi nu se ştie dacă măsurile vor reuşi să revigoreze sectorul.

Valul de vânzări de locuinţe din Beijing şi Shanghai în weekend arată o îmbunătăţire a situaţiei. De asemenea, investitorii au luat notă de restricţiile mai puţin severe din Shenyang, care a fost citat de Securities Times ca un exemplu care ar trebui urmat de alte oraşe. Capitala provinciei Liaoning din nord-estul Chinei a eliminat restricţiile privind cumpărarea de locuinţe în centrul oraşului.

Un val record de incapacitate de plată a dezvoltatorilor i-a împins pe mulţi dintre ei la acţiuni ieftine, ale căror acţiuni se tranzacţionează la aproximativ - sau sub - un dolar din Hong Kong. O astfel de evaluare ieftină îi supune unor mişcări volatile la orice potenţial catalizator. Indicele imobiliar se tranzacţionează în prezent la un raport preţ/valoare contabilă de 0,3, faţă de o medie pe cinci ani de 0,47. Chiar şi cu creşterile din această săptămână, indicele rămâne cu peste 30% sub nivelul maxim al acestui an, atins în ianuarie.

Acţiunile Country Garden Holdings Co, cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din ţară, se tranzacţionează acum la aproximativ 1,2 HKUSD bucata, la aproximativ 8% din nivelul maxim. Saltul de 21% de miercuri, însoţit de un volum record de tranzacţionare, a adăugat doar o valoare de aproximativ 750 de milioane de dolari la capitalizarea bursieră a companiei afectate.

"Dacă mă întrebaţi dacă merită să cumpăraţi acest sector - pentru investitori este nu. Pentru speculatori este da. Este posibil să vedem alţi dezvoltatori imobiliari care se confruntă cu noi crize până la sfârşitul acestui an. Problemele imobiliare din China nu sunt rezolvate complet", a declarat Kenny Wen, şeful departamentului de strategie de investiţii de la KGI Asia Ltd.

Unii observatori de pe piaţă subliniază natura speculativă a acestui raliu, având în vedere că câştigurile au fost concentrate la dezvoltatorii privaţi aflaţi în dificultate, cu probleme de lichiditate şi fundamente slabe. Acţiunile celui mai puternic constructor de stat din ţară, China Resources Land Ltd., au închis pe roşu. Indicele CSI 300 Materials a scăzut cu 0,5%.

Piaţa mai largă de acţiuni a fost slabă, o altă dovadă că investitorii se aşteaptă ca revenirea sectorului să fie trecătoare. Indicele de referinţă CSI 300 al acţiunilor onshore a scăzut cu 0,2%, în timp ce indicele Hang Seng China Enterprises a urcat cu 0,1%.

Obligaţiunile chinezeşti cu randament ridicat în dolari, emise în principal de dezvoltatorii imobiliari, au rămas în mare parte neschimbate, cu o lichiditate redusă miercuri, potrivit traderilor de credite. Obligaţiunile în dolari ale Country Garden's se tranzacţionează încă la niveluri foarte dezavantajoase, în jur de 9-14 cenţi pe dolar, în ciuda recentei reveniri, ceea ce indică faptul că investitorii rămân la limită în ceea ce priveşte riscul unei eventuale incapacităţi de plată.