Dezbaterea prezidenţială: Ce ar face Antonescu dacă Maia Sandu i-ar cere ajutor militar în cazul unei invazii ruseşti

Crin Antonescu
Andrei Pricopie
29.04.2025

Candidatul comun al coaliţiei PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, a fost pus într-un scenariu de război la graniţa României. Ce ar face, dacă ajunge preşedinte, în cazul în care Republica Moldova ar fi invadată de Rusia?

Jurnalist: În scenariul unei invazii ruse în Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu solicită oficial un sprijin militar din partea României. Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa transmite Bucureştiului mesajul că România, în calitate de stat NATO, nu poate interveni. În aceste condiţii, dumneavoastră, ca preşedinte al României, ce măsuri aţi lua, ce tip de decizii aţi lua în acest context şi, dacă se poate, să vă referiţi şi la posibile întâlniri care pot avea loc la Consiliul Nord-Atlantic.

Crin Antonescu: Aş vrea, înainte de toate, să îi salut pe telespectatorii noştri, pe toţi, cu precădere pe cei din diaspora şi pe cei din Republica Moldova. De asemenea, să îndrept un gând respectuos, profund şi urări de sănătate pentru toţi veteranii din România şi din Republica Moldova, pentru că astăzi este Ziua Veteranilor.

Într-un asemenea moment, sper să-mi ajungă timpul să spun ce trebuie să facem pentru a nu ajunge într-un asemenea moment. În condiţiile exact pe care dumneavoastră mi le-aţi dat, evident, convoc, în calitate de preşedinte, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, contactez toţi aliaţii noştri importanţi din interiorul NATO şi, evident, partenerul strategic din Statele Unite, şi tot ceea ce pot să fac, ca preşedinte al României, pentru cei din Republica Moldova, pentru preşedinta Maia Sandu — pentru că asta-i ipoteza pe care mi-aţi spus-o — pentru autorităţile de acolo, şi este în măsură România să facă drept sprijin, fac!

Bineînţeles că alte măsuri, în faţa unei invazii asupra unei ţări terţe care nu-i NATO, vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO.

E foarte important însă ca, până atunci, sper să nu ajungem într-o asemenea situaţie, România să discute, la pachet cu chestiunea garanţiilor de securitate pentru Ucraina, şi garanţii de securitate, directe sau indirecte, pentru Republica Moldova. Pentru că garanţiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante ca garanţii de securitate indirecte şi pentru România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor