Deputatul PSD Valeriu Zgonea: România este codaşă la absorbţia fondurilor europene

Epoch Times România
21.02.2012

România este codaşă la absorbţia fondurilor europene, susţine deputatul PSD Valeriu Zgonea într-un comunicat.

"În fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an din 2007 până în prezent, România a fost codaşă la absorbţia fondurilor europene. Toate cifrele dovedesc că priorităţile pentru Guvernul României au fost cu totul altele. Rata de absorbţie reală, cu alte cuvinte sumele decontate efectiv de Comisia Europeană din suma totală alocată de UE, este de 5,5%. Atât a reuşit România să absoarbă, din anul 2007 până în prezent", a afirmat acesta în comunicatul citat.

Zgonea a reamintit că plăţile din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), prin care România beneficiază de o finanţare de 3,47 de miliarde de euro, vor fi întrerupte, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu Programul Operaţional Regional.

"Sancţiunea vine în urma deficienţelor majore ale sistemului de management şi control. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare. Blocarea cererilor de rambursare sau întreruperea temporară a plăţilor înseamnă că finanţatorul, Comisia Europeană, nu mai decontează facturile trimise de beneficiarii proiectelor finanţate prin programele operaţionale vizate de restricţii. La nivel naţional, blocarea, fie şi temporară, a decontărilor afectează rata de absorbţie netă, cea la care se raportează Comisia Europeană. Cel mai rău scenariu ar fi ca procedura de întrerupere să se transforme în suspendare, dacă nu implementăm recomandările Autorităţii de Audit. Nu trebuie să uităm că fiecare euro adus în România prin POSDRU înseamnă o şansă la un loc de muncă, iar locurile de muncă înseamnă şansa României de a merge în direcţia cea bună", a arătat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, România riscă să piardă fonduri consistente din cauza faptului că nu şi-a îndeplinit obligaţiile, "din cauza incompetenţei celor aflaţi la guvernare" şi a adăugat că există propuneri, la nivelul Uniunii Europene, de redistribuire a fondurilor europene necheltuite ceea ce, în mod concret, ar însemna că banii europeni nefolosiţi de către un stat membru ar putea fi realocaţi către un program de investiţii al UE.

"Pentru România, acest lucru ar putea însemna pierderea a 5,8 miliarde de euro, echivalentul a 30% din fondurile structurale alocate pentru perioada 2007-2013. Nu i-am auzit nici pe preşedintele Traian Băsescu, nici pe fostul sau actualul premier vorbind despre aceste planuri ale UE, care ne pot afecta foarte mult, deşi ei sunt cei care trebuie să apere interesele României. Guvernanţii au tratat lucrurile superficial şi, iată, în anul 2012, suntem tot codaşii Europei, suntem sancţionaţi şi criticaţi. Avem încă insuficienţe la nivelul legislaţiei. Ne lipsesc o strategie clară şi o coordonare a tuturor instituţiilor implicate în derularea fondurilor europene. Nici legislaţia privind achiziţiile publice nu a fost aliniată la timp cu cea europeană. În plus, sunt responsabilităţi neclare privitoare la proiectele de investiţii. Nu vă spun nicio noutate dacă amintesc de problemele legate de corupţie, de cheltuieli publice nejustificate, de clientela politică abonată la toate fondurile posibile", a susţinut deputatul PSD.

Valeriu Zgonea a reamintit că USL propune un Pact Strategic care să prevadă ca obiectiv fundamental al României până în 2013, dar şi pentru perioada 2014-2020, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

"Susţinem revenirea la un sistem de salarizare specială pentru cei care lucrează în sistem şi generalizarea sistemului SEAP pentru achiziţiile publice. Cerem, totodată, legislaţie unică privind achiziţiile publice, în acord cu exigenţele UE, crearea unui corp de audit unic, precum şi crearea unui corp de contestaţie unic şi experimentat. Nimeni nu se poate juca cu viitorul României. USL solicită responsabilizarea factorului politic prin declaraţii naţionale de management, semnate la nivel ministerial. În cazul în care oficialităţile europene constată nereguli, cel responsabil să fie chemat în Parlamentul României pentru acordarea unui vot de încredere. Referitor la întreruperea plăţilor din fonduri europene prin POSDRU, este prioritar ca proiectele să continue, sursa financiară pentru rambursări să fie asigurată de Ministerul de Finanţe pentru a nu periclita şi mai mult efectul acestui program pentru economia românească", a încheiat deputatul social-democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor