Deputatul Mircia Muntean, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare

. (Photos.com)
Epoch Times România
18.07.2013

Deputatul Mircia Muntean, care a fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 - 2012, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.

Au mai fost condamnaţi în acelaşi dosar Iosif Claudiu Man - un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horaţiu Boldor - 2 ani închisoare cu executare şi Cornel Moraru - 2 ani închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de trei ani primită în alt dosar.

Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man, care a decedat) au fost obligaţi să plătească suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale, ca urmare a faptului că Instanţa supremă a admis acţiunea civilă formulată de statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instanţelor bucureştene. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 3 în anul 2004 şi rămas acolo până în februarie 2013, când a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara.

În ianuarie 2004, Mircia Muntean, primarul din acea perioadă al municipiului Deva, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna intereselor publice.

Fostul primar Mircia Muntean a fost acuzat că a efectuat o tranzacţie ilicită cu un teren de la marginea municipiului Deva, care se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului, conform constatărilor procurorilor.

Terenul respectiv a fost dat lui Iosif Man - care între timp a decedat - un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu maşini de lux furate din străinătate.

"Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva şi de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta şi numiţii Panduru Carol şi Pop Aurel cu un teren în suprafaţă de 5.838 metri pătraţi situat în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale", susţin procurorii.

Din cercetările făcute de Parchetul General, Mircia Muntean a aprobat iniţial cererile depuse de Iosif Man, Panduru Carol şi Pop Aurel pentru a fi împroprietăriţi în calitate de revoluţionari, cu suprafeţe în zona Bejan.

Însă în anul 1999, Mircia Muntean a înaintat o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, în cursul procesului încheind o tranzacţie prin care ceda celor trei revoluţionari un teren de 5.838 de metri pătraţi, situat în zona gării şi care se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Parchetul a susţinut că acest teren se afla în proprietatea publică a statului şi în niciun caz nu putea da primarul o dispoziţie în ce priveşte acest teren.

Prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari, potrivit opiniilor Parchetului

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Iosif Man, fiul acestuia, Claudiu Man, Ovidiu Boldor şi Cornel Moraru, acuzaţi de trafic cu maşini de lux.

Informăm că deputatul Mircia Muntean şi-a pierdut calitatea de membru al PDL ca urmare a condamnării penale în prima instanţă, conform unui comunicat de presă transmis de PDL.

Potrivit statutului Partidului Democrat Liberal, articolul 20 litera e, şi Codului de etică al PDL, orice condamnare penală conduce automat la pierderea calităţii de membru de partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor