Deputaţii resping desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a respins, marţi, desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de nimeni altul decât Ion Iliescu, fost preşedinte judecat pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Revoluţiei, informează Hotnews.ro.

Mai exact, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea controversatului Institut nu a obţinut numărul necesar de voturi, astfel că va intra în dezbaterea Senatului care este şi forul decizional în acest caz.

Reamintim că Guvernul a adoptat, în decembrie 2019, o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei pentru infracţiuni contra umanităţii. În vară însă, Parlamentul a respins OUG 91/2019 care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut. Ca urmare, Senatul a trimis preşedintelui legea de respingere a OUG.

Ulterior, Executivul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la decizia Parlamentului de respingere a OUG privind desfiinţarea institutului, iar CCR a respins obiecţiile de neconstituţionalitate. Pe 13 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, invocând faptul că institutul "şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa".

"Institutul a avut ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor - în plan politic, economic şi social - ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale", se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne