Demnitari nord-coreeni, la un pas de a fi împiedicaţi să ajungă la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpce de Iarnă

Un grup de manifestanţi a încercat să blocheze o coloană auto care transporta demnitari nord-coreeni la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Delegaţia este condusă de un fost general considerat a fi avut un rol important într-un atac asupra unei nave de luptă sud-coreene.
Protest anti-Phenian în Seul, Coreea de Sud.
Protest anti-Phenian în Seul, Coreea de Sud. (Getty Images)

Delegaţia demnitarilor nord-coreeni care a participat duminică la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Pyeongchang a fost la un pas de a fi oprită de un grup de manifestanţi sud-coreeni.

Decizia Phenianului de a-l desemna pe fostul şef al serviciilor militare de informaţii Kim Yong-chol conducător al delegaţiei a înfuriat parlamentarii şi activiştii sud-coreeni, decizia ameninţând cu periclitarea încercării de reapropiere a celor două Corei în timpul Jocurilor.

Aproximativ 100 de parlamentari şi activişti au organizat un protest de tip “sit-in” pe podul Tongil în apropierea frontierei, anticipând că acesta va fi inclus în ruta folosită de demnitarii nord-coreeni care au traversat frontiera duminică dimineaţa. Manifestanţii au fost întâmpinaţi de aproximativ 2.500 de ofiţeri pe pod.

Totuşi, coloana auto nord-coreeană a folosit o rută alternativă şi s-a oprit la un hotel din Seul înainte să călătorească spre Pyeongchang.

Kim Yong-chol este suspectat că a fost în spatele a două atacuri fatale asupra Coreei de Sud în 2010, inclusiv scufundarea unei nave de luptă în care 46 de marinari sud-coreeni şi-au pierdut viaţa. Coreea de Nord a negat orice implicare în acel incident.

“Kim Yong-chol este inamicul nostru declarat care a luat viaţa a 46 de marinari într-un atac neaşteptat cu o torpilă”, a declarat Chang Je-won, manifestant şi membru al Partidului Libertatea Coreeană din opoziţie, într-un interviu cu agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.

Văzând că planul lor a eşuat, manifestanţii şi-au îndreptat imediat furia către preşedintele sud-coreean Moon Jae-in pentru că a permis delegaţilor nord-coreeni să folosească altă rută.

Într-o declaraţie, Partidul Libertatea Coreeană a acuzat administraţia Moon de “abuz de putere şi comiterea unui act de trădare” pentru schimbarea traseului coloanei auto pentru a o proteja de manifestanţi.

Coreea de Sud a promovat Jocurile Olimpice de Iarnă din acest an drept “Jocurile Păcii”, în speranţa că participarea Coreei de Nord la evenimentul sportiv va contribui la relaxarea tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, a participat la ceremonia de deschidere a jocurilor, în cadrul primei vizite efectuate în Sud de un membru al dinastiei Kim aflată la conducerea Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe