Delegaţia africană şi-auanulat vizita în Mali

‘Patru lideri africani, care se îndreptau spre Mali pentru a îndemna junta de la conducere să restabilească democraţia ţării, după lovitura de stat de săptămâna trecută, s-au întors din drum din cauza protestelor, conform unui raport.
Un suporter al juntei din Mali în faţa soldaţilor, în timpul unui miting de sprijin pe aeroportul din Bamako, pe 29 martie 2012. (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.03.2012

‘Patru lideri africani, care se îndreptau spre Mali pentru a îndemna junta de la conducere să restabilească democraţia ţării, după lovitura de stat de săptămâna trecută, s-au întors din drum din cauza protestelor, conform unui raport.

Delegaţia de preşedinţi din Africa de Vest, care îi includea pe cei ai Burkinei Faso, Nigerului, Beninului şi Coastei de Fildeş, şi-a abandonat misiunea după ce au auzit la aeroport despre demonstraţiile în masă ce susţineau lovitura de stat, a raportat News24 cu sediul în Africa de Sud.

Delegaţia de oficiali, condusă de preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, care este, de asemenea, actualul preşedinte al Comunităţii Economice Regionale a Statelor Vest-Africane, avea programat să se întâlnească cu liderii loviturii de stat în decursul zilei de azi, în capitala Bamako.

Un oficial de la aeroportul din Bamako a relatat că Outtara "se afla în spaţiul aerian al Mali [şi] s-a întors", a raportat reţeaua. O altă sursă a declarat că preşedintele Burkina Faso, Blaise Compaoré, "nu mai vine" nici el în Mali.

Liderii juntei au declarat că au pus în aplicare această lovitura de stat, deoarece erau nemulţumiţi de felul în care preşedintele înlăturat al Mali, Amadou Toumani Toure, a manevrat o insurgenţă tuaregă din nord. Această acţiune a atras condamnarea Statelor Unite, Uniunii Europene şi altor ţări.

Armata din Mali a fost copleşită de luptătorii tuaregi puternic înarmaţi, care s-au întors din războiul civil de anul trecut din Libia, în ultimele luni.

Vorbind miercuri cu reporterii pentru prima dată de la lovitura de stat, Toure a afirmat că se află încă în ţară. Deocamdată nu se ştie unde se află exact, a raportat BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor