Declaraţia de “consens” a Summitului G20 face apel la pace, dar refuză să condamne războiul Rusiei din Ucraina

Tanc rusesc distrus în Ucraina (oryxspioenkop.com)
Epoch Times România
10.09.2023

Summitul G20 de la New Delhi a adoptat, sâmbătă, o declaraţie de "consens" care a cerut ţărilor să nu folosească forţa pentru a cuceri teritorii, dar nu a condamnat Rusia pentru războiul din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, consensul "a fost o surpriză", deoarece grupul are opinii diferite cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, naţiunile occidentale "insistând pentru o condamnare fermă" a Rusiei, în timp ce alte ţări cer "să se concentreze pe probleme economice mai largi".

Declaraţia, anunţată anterior de premierul indian Narendra Modi, face apel la state "să susţină principiile dreptului internaţional, inclusiv integritatea teritorială şi suveranitatea, dreptul umanitar internaţional şi sistemul multilateral care protejează pacea şi stabilitatea".

"Rezolvarea paşnică a conflictelor şi eforturile de soluţionare a crizelor, precum şi diplomaţia şi dialogul sunt esenţiale", se arată în declaraţie.

"Ne vom uni în efortul nostru de a aborda impactul negativ al războiului asupra economiei globale şi vom saluta toate iniţiativele relevante şi constructive care sprijină o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, care va susţine toate Scopurile şi Principiile Cartei ONU pentru promovarea relaţiilor paşnice, de prietenie şi de bună vecinătate între naţiuni, în spiritul 'Un singur pământ, o singură familie, un singur viitor'".

Ca răspuns la declaraţia G20, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a scris pe Facebook că, deşi Ucraina este recunoscătoare partenerilor săi care "au încercat să includă formulări puternice în text", Grupul celor 20 "nu are de ce să fie mândru" în ceea ce priveşte poziţia sa faţă de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Este evident că participarea părţii ucrainene ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia. Principiul 'nimic despre Ucraina fără Ucraina' rămâne la fel de esenţial ca întotdeauna", a scris Nikolenko.

În postarea sa, el a ataşat şi o versiune editată a unui extras din declaraţie, în care anumite cuvinte au fost tăiate şi rescrise pentru a arăta cum textul ar fi putut "reflecta mai bine realitatea".

Summitul G20 i-a adus împreună pe liderii celor mai mari economii ale lumii pentru o reuniune de două zile, 9-10 septembrie. În ultimii 20 de ani de summituri, G20 a culminat cu o declaraţie a liderilor, exprimând angajamente privind priorităţile comune.

Declaraţia adoptată a solicitat, de asemenea, "punerea în aplicare deplină, la timp şi eficientă" a Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră, din care Moscova s-a retras la începutul lunii iulie, ceea ce a provocat o creştere bruscă a preţurilor la grâu şi temeri privind securitatea alimentară la nivel mondial.

De asemenea, în declaraţie, liderii G20 şi-au "exprimat îngrijorarea profundă" cu privire la impactul negativ al războiului asupra securităţii civililor, şi au cerut "încetarea distrugerilor militare sau a altor atacuri" asupra infrastructurii alimentare şi de securitate.

"Epoca de astăzi nu trebuie să fie cea a războiului", se arată în declaraţie.

Vineri, Reuters a relatat că negociatorii de la acest summit au lăsat în alb paragraful privind Ucraina în proiectul de declaraţie al liderilor G20 din cauza unor dezacorduri nerezolvate.

În acelaşi timp, liderii G20 au căzut de acord asupra altor 75 de paragrafe, de la schimbările climatice la criptomonede.

Modi, care a găzduit summitul G20 din acest an, nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei. El a declarat că nu doreşte ca invazia din Ucraina să domine reuniunea, care este menită să evidenţieze nevoile Sudului global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor