De zece ani, românii merg în vacanţă în Grecia, Turcia şi Bulgaria – agenţii de turism

Turişti vizitează Templul Partenon de pe Acropolele din Atena, Grecia. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.06.2013

O mică parte din românii care merg în concediu în afara ţării aleg destinaţiile exotice, care sunt însă mult mai scumpe.

Românii aleg să îşi petreacă vacanţa de vară în insulele greceşti, pe litoralul turcesc sau pe cel bulgăresc, cele trei ţări fiind de zece ani lidere în topul destinaţiilor preferate de vacanţă ale românilor, după cum au declarat pentru Agenţia r/News reprezentanţii marilor agenţii de turism.

”Destinaţiile generale au rămas la fel în ultimii zece ani: Bulgaria, Grecia, Turcia. Alte ţări vizitate de români sunt Italia, Spania şi Croaţia. Sunt chartere către aproape toate insulele greceşti. De exemplu, în Grecia îţi poţi petrece concediul cu 200-250 de euro, la trei stele, cu autocarul, un preţ destul de accesibil. Avem turişti care, de exemplu, merg mereu în Turcia, de fiecare dată în aceeaşi staţiune, la acelaşi hotel. Estimăm că aceste trei ţări vor rămâne şi în continuare pe primele locuri în preferinţele românilor”, a declarat pentru r/News directorul general al Christian Tour, Raymond Maiorescu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Lucia Morariu, totodată proprietar al agenţiei Eximtur (locul doi după cifra de afaceri), a precizat că românii aleg aceste locaţii pentru că au produse foarte bune şi pentru că au şi oferte speciale pentru familiile cu copii.

”Chiar dacă preţurile au crescut în ceea ce priveşte ofertele pentru Turcia, aceasta se vinde la fel de bine în continuare. Şi nici protestele recente din Istanbul nu i-au speriat pe români”, a precizat Lucia Morariu.

De asemenea, reprezentantul agenţiei Happy Tour, Javier Garcia del Valle, menţionează că cele mai vândute pachete ar fi pentru Creta, Santorini, Halkidiki, Rhodos, Corfu (dacă ne referim la insulele greceşti), dar şi Kusadasi, Bodrum sau Antalya (în Turcia), la mare căutare ca şi staţiunile din Bulgaria. Potrivit şefului agenţiei de turism, există totuşi şi un număr mic de români care merg în vacanţe exotice în Maldive, Tailanda, Indonezia, Seychelles şi Republica Dominicană.

Potrivit datelor patronatelor din turism, anul trecut aproape 770.000 de români au fost în concediu în străinătate, în scădere cu 11% faţă de 2011. Acest declin a fost cauzat de prelungirea crizei economice, care menţine redusă puterea de cumpărare, dar şi de scumpirea vacanţelor în Turcia, una din destinaţiile preferate de vacanţă. Cei mai mulţi dintre aceştia, adică în jur de 99% din cei care merg în vacanţe în afara ţării ajung în destinaţii din Europa.

În afara Europei au mers anul trecut aproximativ 13.500 de vizitatori români, faţă de 19.700 în 2011. În Africa au ajuns 823 de români, toţi pentru vacanţe, iar în America de Nord 4.358, dintre care 1.122 au fost în interes de afaceri. O mare parte a românilor care au ajuns în Asia şi Australia au mers pentru afaceri.

De asemenea, numărul celor care au mers peste graniţe cu afaceri sau în interes de serviciu a depăşit anul trecut 57.000, faţă de 43.500 în anul 2011. Aproape 90% din românii plecaţi în interes de afaceri în străinătate au ajuns în diverse oraşe din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor