De la planificare la catastrofă: Cum au amplificat eşecurile guvernului SUA criza COVID-19

Medicul chinez Shi Zhengli înăuntrul laboratorului P4 din Institutul de Virologie Wuhan, 23 februarie  2017   (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)
Redacţia
26.07.2024

Neglijenţa guvernului SUA a permis dezastrul COVID-19, dar nu trebuia să fie aşa, afirmă Martin Hoyt director al Alianţei pentru Reforma Sănătăţii Publice, o organizaţie nepartizană angajată în creşterea transparenţei şi supravegherii sistemului de sănătate publică, astfel încât acesta să funcţioneze mai bine pentru toţi americanii. Potrivit acestuia, pandemia de COVID-19 i-a costat viaţa pe cetăţenii americani, mijloacele de trai, educaţia, sănătatea mintală, reputaţia şi, în cele din urmă, libertăţile civile şi de religie.

Într-un articol publicat pe Real Clear Wire, el aminteşte că în 2023, în Journal of the American Medical Association se spunea că „SUA reprezintă mai puţin de 5% din populaţia lumii, dar avea mai mult de 25% din totalul cazurilor de COVID-19 raportate în întreaga lume iar, în prezent, se numără printre primele 10 ţări în ceea ce priveşte decesele legate de COVID-19 pe cap de locuitor”, şi pentru toate acestea, "trebuie să mulţumim guvernului" american.

Martin Hoyt afirmă că în anii premergători pandemiei, naţiunea a cheltuit miliarde de dolari pentru pregătirea şi planificarea unui atac sau eveniment cu risc biologic, dar "tot ceea ce am învăţat a fost rapid aruncat sau anulat din cauza lipsei de responsabilitate, transparenţă şi smerenie". Decenii de planificare şi nenumărate ore de cercetare şi formare au fost făcute ineficiente de o cultură coruptă a lăcomiei, a importanţei de sine, a conduitei ştiinţifice necorespunzătoare şi a fraudei evidente. Pentru că, în timp ce guvernul se străduia să prevină ce este mai rău, el contribuia, de asemenea, la crearea haosului şi a contagiunii prin finanţarea şi facilitarea cercetării privind câştigul de funcţii (GOF) ['gain-of-function' - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n]

Cercetarea GOF se referă la eforturile laboratoarelor de a face virusurile mai letale sau de a le creşte transmisibilitatea. Potenţialul de dezastru este evident. Potrivit lui Hoyt, cu aproape cinci ani înainte de pandemie, Dr. Marc Lipsitch şi Dr. Alison Galvani au observat că cercetarea cu privire la GOF prezintă „un risc de diseminare accidentală şi deliberată care, dacă ar duce la răspândirea pe scară largă a noului agent, ar putea costa multe vieţi... În plus, probabilitatea riscului este multiplicată pe măsură ce numărul laboratoarelor care efectuează astfel de cercetări creşte în întreaga lume”.

Dar, conform e-mailurilor doctorului Anthony Fauci şi altor comunicări ale NIAID obţinute prin FOIA (Freedom of Information Act) – cele care nu au fost şterse de „doamna FOIA” devenită celebră [Margaret Moore este "FOIA lady” (doamna FOIA) la care se face referire aici şi care e de fapt responsabilul NIAID pentru FOIA - n.n.] – laboratorul din Wuhan lucra la cercetarea COVID-19 cu SUA încă din 2015. Şi s-a întâmplat ce era mai rău. Dr. Richard H. Ebright de la Universitatea Rutgers a declarat în cadrul unei audieri a comisiei senatoriale din 18 iunie 2024 că „... lacunele în supravegherea de către SUA a cercetărilor privind câştigurile de funcţie şi îmbunătăţirea cercetărilor privind agenţii patogeni potenţial pandemici au contribuit probabil la originea COVID-19...”

În timp ce Ebright a declarat că GOF nu are nicio utilitate medicală, el a subliniat că există „stimulente majore pentru cercetătorii din întreaga lume, din China şi din SUA. Cercetătorii întreprind această cercetare pentru că este uşor, primesc bani şi pot obţine articole [în reviste ştiinţifice]”.

Deloc surprinzător, China a fost aleasă pentru că era mai rapidă şi mai ieftină pentru a efectua cercetări fără implicarea sau supravegherea guvernului SUA. Dr. Steven Quay a depus, de asemenea, mărturie la 18 iunie şi a declarat că Institutul de Virusologie din Wuhan este un „laborator de nivel 2”, spre deosebire de laboratoarele extrem de sigure de nivel 4 din alte părţi. Mai mult, Dr. Fauci şi colaboratorii săi au putut finanţa această cercetare deoarece legea nu prevedea nimic. Ebright a declarat din nou: „... în această categorie de cercetare, care este cea mai semnificativă în ceea ce priveşte consecinţele şi riscul potenţial existenţial, nu există aproape nicio reglementare cu putere de lege. Niciun regulament cu putere de lege privind biosecuritatea sau orice agent patogen altul decât virusul variolei şi niciun regulament cu putere de lege privind gestionarea riscurilor biologice pentru orice agent patogen.”

Dar este posibil ca SUA şi lumea întreagă să fi scăpat temporar de o catastrofă iminentă.

Iată ce spune în continuare Martin Hoyt în articolul său:

Luaţi în considerare, potrivit Dr. Quay, ceea ce Wuhan a obţinut de la Laboratorul Naţional de Microbiologie din Canada în 2019: „două flacoane a câte 15 tulpini de virus: şapte tipuri de virus Ebola, virusul Hendra şi două tulpini de virus Nipah, Malaezia şi Bangladesh”. Aceste eşantioane de virusuri, potrivit dr. Steven Quay, sunt „primii trei cei mai letali agenţi patogeni umani de pe planetă”. Probele au fost obţinute în circumstanţe obscure („descrise ca o posibilă încălcare a politicii”) dintr-un laborator de nivel 4 şi au fost transportate în mod clandestin cu un zbor comercial la Beijing, unde au fost ulterior plasate într-un laborator de nivel 2 supravegheat de o ţară cu o lungă istorie de nerespectare a protocoalelor de siguranţă adecvate.

Cercetările privind câştigurile de funcţii au creat probabil COVID-19, dar ramurile noastre legislativă şi executivă au creat condiţiile pentru dezastru. Congresul nu a reuşit să adopte legi care să reglementeze cercetarea specifică a GOF, atât Congresul, cât şi ramura executivă nu au reuşit să gestioneze în mod eficient birocraţia federală în domeniul sănătăţii şi al ştiinţei, iar diverse agenţii nu au reuşit să monitorizeze comportamentul şi performanţa beneficiarilor de granturi şi a furnizorilor implicaţi în cercetarea GOF. Când s-a produs catastrofa, interesul personal şi supravieţuirea politică a celor responsabili au prevalat asupra celor mai bune interese ale cetăţenilor noştri.

Cine a beneficiat în cadrul guvernului? Cum şi în ce măsură au beneficiat? Au contribuit cercetările GOF la răspunsul global sau la răspunsul Statelor Unite? Cercetarea GOF este redirecţionată către agenţiile noastre de apărare şi securitate pentru a evita controlul? NIAID continuă să tragă de timp, să ascundă şi să limiteze în alt mod transparenţa activităţilor sale actuale şi trecute. Ştim că a existat un efort concertat din partea liderilor de rang înalt, cum ar fi Anthony Fauci, de a ascunde sau de a şterge e-mailuri, dar este posibil să existe încă multe alte înregistrări care rămân neacoperite.

Acest lucru trebuie să se schimbe. Orice activitate de cercetare sau sponsorizare a unor eforturi ştiinţifice capabile de extincţie în masă, cum ar fi GOF, trebuie să fie supusă unui nivel mai ridicat de responsabilitate şi control din partea liderilor noştri aleşi şi a publicului american. Responsabilitatea, transparenţa şi dezbaterea publică după o criză internaţională precum COVID-19 nu pot anula răul catastrofal la nivel mondial care a fost făcut. Cu toate acestea, pot diminua capacitatea birocraţiei noastre din domeniul sănătăţii publice de a răspunde la următorul dezastru sau la următoarea criză iminentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor