De ce a câştigat CTP procesul "Viorica Dăncilă, pavian cu mantie"

Pavian
Pavian (Pixabay)

Judecătoarea Amelia Raluca Onişor de la Secţia Contencios a Curţii de Apel Bucureşti (de remarcat că e vorba de un magistrat femeie!) a motivat decizia de a-i da câştig de cauză jurnalistului Cristian Tudor Popescu (CTP) în procesul cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), relatează g4media.ro.

"Felul în care este aranjată podoaba capilară a prim-ministrului în cadrul apariţiilor sale publice excedează aspectelor legate de viaţa privată a acestuia, iar dezbaterile sunt justificate în măsura în care privesc modalitatea în care se prezintă în public o persoană cu o astfel de funcţie în stat", se arată în motivarea instanţei.

CTP a fost amendat cu 1000 de lei după ce, în februarie, la numirea în funcţia de premier, a comparat-o pe Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie (o specie de babuin) din pricina coafurii. CTP a fost acuzat de CNCD de hărţuire prin discriminare şi încălcarea demnităţii umane.

Curtea a conchis că nu poate fi vorba de aşa ceva, cele două capete de acuzare aduse lui CTP nu stau în picioare. Potrivit judecătoarei, nu suntem în faţa unei discriminări de gen, nu a fost vorba de o remarcă anti-feminină, ci jurnalistul a avut o obiecţie estetică, subiectivă, privind coafura premierului la acel moment şi a considerat-o inadecvată. CTP nu s-a legat de vreun defect fizic imuabil (dacă ar fi existat), ci de ceva revocabil din înfăţişarea premierului, ceva care putea fi schimbat. De altfel, Dăncilă şi-a schimbat coafura după remarca acidă a jurnalistului şi după hohotele de râs de pe reţelele de socializare.

Judecătoarea a conchis că, potrivit CEDO, limitele libertăţii de exprimare în ce priveşte persoanele publice sunt mai laxe, iar jurnalistul nu i-a încălcat premierului dreptul la viaţa privată întrucât o remarcă privind înfăţişarea unei persoane publice nu ţine exclusiv de viaţa privată a acesteia. Judecătoarea a citat din jurisprundenţa CEDO şi a arătat că jurnaliştilor le este permis să exagereze, să provoace atunci când critică persoane publice.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne