David Cameron şi Theresa May nu pot face nimic în faţa unui nou val de imigranţi din UE

David Cameron (CARL COURT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.12.2013

Ministrul de interne britanic, Theresa May, a fost la fel de hotărâtă ca de obicei, atunci când a declarat că este timpul ca UE să se gândească la limitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Uniunii. Ceea ce ministrul May şi premierul David Cameron sunt dornici să facă este să creeze impresia că iau măsuri, într-un moment în care Marea Britanie este pe cale să îşi deschidă porţile în faţa unui nou val de imigranţi din România şi Bulgaria, în privinţa căruia nu pot face absolut nimic, notează Nick Assinder într-un comentariu publicat pe site-ul International Business Times.

În plus, între cei doi şi liberal-democraţii aflaţi în coaliţia la guvernare a apărut o nouă ruptură, în condiţiile în care planurile Ministerului de Interne de a limita imigraţia au fost catalogate drept 'ilegale şi inaplicabile' de către vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.

Cu toate acestea, premierul Cameron se va folosi cu siguranţă de summitul UE din această săptămână pentru a ridica problema - chiar dacă aceasta nu se află pe ordinea de zi oficială - şi se aşteaptă ca acesta să se bucure de sprijinul altor ţări 'bogate', în special al Germaniei.

Miniştrii conservatori sunt extrem de nervoşi ăn legătură cu impactul posibil al unui nou flux de imigranţi din România şi Bulgaria în Marea Britanie anul viitor, într-un moment în care imigrarea şi şomajul sunt două subiecte importante pe lista de preocupări ale alegătorilor.

Pe de altă parte, apreciază publicaţia, niciunul dintre aceşti miniştri nu va încerca să lanseze o cifră cu privire la numărul probabil de imigranţi, din cauza subestimării masive de care s-a făcut vinovat guvernul anterior în privinţa imigranţilor din alte ţări candidate la aderare. Cel mai bun lucru pe care îl pot face, scrie publicaţia, este să spere că, în condiţiile în care există azi mai multe ţări deschise imigranţilor, lucrurile nu vor fi la fel de rele ca data trecută.

În schimb, ceea ce vedem este o hotărâre de a lua măsuri în privinţa imigraţiei, în condiţiile în care May pare să confirme relatările potrivit cărora doreşte să impună noi restricţii, eventual, chiar o limită a numărului de imigranţi care s-ar putea muta în Marea Britanie în fiecare an.

'Ceea ce doresc să spun este că, atunci când privim întreaga problemă a reformei Uniunii Europene, cred că trebuie să analizăm această problemă a liberei circulaţii', a declarat ea.

'În momentul de faţă, se pot restrânge drepturile de liberă circulaţie timp de şapte ani. Trebuie să analizăm acest lucru şi să ne gândim dacă intervalul poate fi mai mare, dacă trebuie să fie mai flexibil, dacă ar trebui să analizăm restrângerea drepturilor depline privind libera circulaţie până când, spre exemplu, PIB-ul unei ţări ajunge la un anumit nivel', a explicat ea.

Remarcile lui May au survenit în aceeaşi zi în care ea şi-a anunţat 'prioritatea personală' de a lupta împotriva sclaviei moderne şi a traficului de fiinţe umane.

Cele două aspecte sunt legate de faptul că libera circulaţie a simplificat trecerea graniţelor UE, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru infracţiuni, deşi miniştrii sunt reticenţi să lege public sclavia şi traficul de anumite state UE, mulţumindu-se să precizeze că acestea implică o 'gamă largă de ţări'.

De asemenea, există o mare diferenţă între problema imigraţiei şi cea a traficului. Este relativ simplu, argumentează publicaţia, ca parlamentul britanic să adopte o lege care combate sclavia - abordată de către May prin intermediul unor legi noi, cu sancţiuni mai dure, cum ar fi închisoarea pe viaţă pentru infractori.

Pe de altă parte, a ajunge la un acord privind migraţia UE este o problemă foarte diferită şi mult mai complexă, deoarece necesită un acord în cadrul Uniunii, inclusiv din partea statelor candidate ale căror lucrători ar putea dori să călătorească în Marea Britanie. De asemenea, orice noi norme vor impact asupra lucrătorilor britanici care ar dori să se mute în alte state UE şi se vor confrunta cu opoziţia rigidă a liberal-democraţilor.

Sugestia lui Cameron este că doar o imigraţie între ţările cu PIB-urile similare poate părea atractivă, însă acest nivel al PIB-ului s-ar putea dovedi o chestiune extrem de sensibilă, ba chiar i-ar putea afecta pe britanicii caută de lucru, spre exemplu, în Germania.

Cu toate acestea, May şi Cameron speră să obţină un câştig politic, demonstrând că sunt în prima linie a luptei care va rezolva în mod decisiv problema imigraţiei.deşi ei nu pot face nimic în privinţa afluxului de imigranţi români şi bulgari aşteptaţi atunci când restricţiile existente pe piaţa muncii vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor