David Cameron se declară dispus să lucreze cu Jean-Claude Juncker

Premierul britanic  David Cameron.
Premierul britanic  David Cameron. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron s-a declarat dispus luni să lucreze cu Jean-Claude Juncker, într-o relaţie 'echilibrată', în contextul în care trebuie să se adreseze Parlamentului după eşecul de a bloca desemnarea luxemburghezului la şefia viitoarei Comisii Europene, relatează AFP.

'În timpul campaniei sale, Jean-Claude Juncker s-a declarat dispus să răspundă preocupărilor Marii Britanii, iar în programul său se angajează să lucreze pentru a obţine un acord echitabil' cu Regatul Unit, a scris premierul britanic într-un articol apărut în Daily Telegraph.

'Dacă prin acord echitabil putem conveni că - fiecare în ritmul său - ne îndreptăm spre obiective diferite, atunci există posibilitatea de a lucra împreună', a adăugat el.

'Nu m-am opus unei integrări mai puternice în cadrul zonei euro. Consider că este inevitabilă. Membrii zonei euro trebuie să ia propriile decizii. Dar ştiu că britanicii nu vor să facă parte', a spus el.

David Cameron a eşuat vineri în a bloca desemnarea lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE de către liderii europeni, dar intenţionează să depună toate eforturile pentru a reforma relaţiile ţării sale cu UE.

'Sunt dispus să avansez şi să continui să mă lupt pentru a apăra interesele Marii Britanii', a mai scris premierul.

David Cameron a respins totuşi ideea că votul în favoarea lui Juncker a dat o 'lovitură fatală' strategiei sale de a renegocia poziţia Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. 'Nu neg că ne va face sarcina mai dificilă. Însă nu este în firea ţării noastre să abandoneze', a mai declarat el.

Şeful guvernului britanic i-a telefonat duminică lui Juncker pentru a-l felicita, salutând angajamentul său de a 'găsi un bun acord pentru Marea Britanie'.

De-a lungul campaniei sale pentru alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene, Cameron a dus o luptă împotriva lui Juncker, subliniind că luxemburghezul ar fi cea mai nepotrivită persoană pentru a conduce această instituţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe