Daunele totale provocate de Sandy ar putea ajunge la 100 miliarde de dolari
alte articole
Sandy a provocat pagube fără precedent pe Coasta de Est a Statelor Unite. Pe măsură ce munca de curăţare şi reparaţiile încep, la fel se întâmplă şi cu calcularea costului daunelor. Potrivit unor cercetători, suma totală ar putea depăşi 100 miliarde de dolari.
Pe 30 octombrie, Joseph Lhota, preşedintele Autorităţii Metropolitane de Transport (MTA), a spus că impactul furtunii asupra metroului din New York a fost "mai rău decât cel mai rău scenariu imaginat." În ciuda pagubelor aduse proprietăţii private, repararea infrastructurii de transport va costa cel mai mult, susţin cercetătorii.
Cercetătorii de la Columbia prezic o rată record de distrugere
Klaus H. Jacob de la Universitatea Columbia şi echipa sa au calculat în 2011 costul potenţial al unei furtuni majore, dacă aceasta va lovi Coasta metropolitană de Est (MEC). "Noi am dedus că pierderile totale pentru o furtună de Categoria 3, dacă ar lovi regiunea MEC, se pot ridica oriunde între 50 şi 100 miliarde de dolari", susţin ei în raportul intitulat "Creşterea riscului pentru infrastructură din cauza ridicării nivelului mării", publicat anul trecut.
Având în vedere presiunea barometrică şi viteza vântului, Sandy era mai mic decât categoria 3 când a lovit Statele Unite. Cu toate acestea, uraganul a reuşit să crească nivelul mării la peste 4 metri în jurul New York-ului, potrivit National Hurricane Center. Exact de creşterea nivelului mării s-au temut cel mai mult cercetătorii de la Columbia.
"Drumurile de acces spre poduri, intrările în tunelurile rutiere şi feroviare, inclusiv metrou şi puţurile de ventilaţie, dar şi infrastructurile care nu au legătură cu transportul, cum ar fi canalizarea în caz de furtună şi instalaţiile de prelucrare a apelor uzate, sunt situate la altitudini joase critice. Acestea sunt expuse inundaţiilor de coastă sau fluviale şi, prin urmare, pot fi supuse unor întreruperi de servicii", susţine raportul.
Jacob şi echipa sa au calculat că o creştere cu 4 metri a nivelului mării ar costa regiunea MEC 50-100 miliarde de dolari. Numerele se bazează pe o analiză aprofundată a precedentelor istorice din întreaga lume.
Totalul include toate tipurile de daune, nu doar cele provocate de inundaţii. Ele sunt rezultatele unui eveniment care ar trebui să apară doar o singură dată la fiecare 100 de ani, potrivit cercetătorilor.
Reţeaua MTA este extrem de costisitor de reparat
"Marea majoritate a infrastructurii de bază (în sensul ei restrâns de structuri şi sisteme de inginerie) din New York City şi regiunea MEC, a fost construită şi dezvoltată cu aproximativ 100 - 50 de ani în urmă", susţine raportul celor de la Columbia.
Sistemul de metrou din New York este vechi, mare şi foarte complex - şi mari regiuni ale acestuia au fost complet inundate, a raportat MTA. "Staţia South Ferry a fost umplută complet cu apă, la fel ca mai multe tuneluri de metrou", a declarat site-ul MTA.
Scoaterea apei şi curăţarea sistemului, în aşa fel încât să nu mai existe apă sărată, va necesita timp şi bani. În plus, sistemul MTA este atât de vechi încât unele piese de schimb ar putea fi scoase din producţie. În plus, personalul instruit să producă aceste piese depăşite s-a retras de multă vreme. Acesta este motivul pentru care unele părţi ale sistemului vor trebui complet înlocuite cu o nouă infrastructură.
MTA s-a angajat deja în modernizări în valoare totală de 16,5 miliarde de dolari, în cadrul programului său de dezvoltare până în 2014, constând în principal în modernizarea anumitor zone selectate. Tariful pentru repararea şi renovarea unor părţi mult mai mari ale sistemului de metrou ar putea reprezenta o mare parte din suma estimată de 50 – 100 de miliarde de dolari.
Efectul asupra economiei va fi probabil uşor de trecut
"Aceasta este o mare lovitură la adresa bogăţiei, dar odată ce efectele diferitelor compensaţii sunt luate în considerare, ea va avea un impact foarte mic asupra creşterii economice", scrie Bank of America într-o notă.
Citând că regiunea MEC reprezintă aproximativ 25 la sută din economia Statelor Unite şi că toate activităţile din oraş au fost oprite complet timp de două zile (iar numărătoarea continuă), Bank of America face următorul calcul: "PIB-ul SUA pe zi este de aproximativ 60 miliarde de dolari în zilele săptămânii, iar dacă Sandy a eliminat PIB-ul pentru 2 zile, asta reprezintă o piedică de 30 miliarde de dolari." Aceasta concluzionează că acest lucru va reduce creşterea PIB-ului anual din T4 cu 0,8 puncte procentuale.
Raportul oferă motive suplimentare de optimism: "Istoria arată că dezastrele naturale la începutul unui trimestru sunt, de obicei, compensate de o activitate crescută spre sfârşitul trimestrului, lăsând puţine cicatrici vizibile asupra datelor macro." Analiştii spun că activitatea şi cheltuielile de reconstrucţie, care au fost amânate, ajută la atenuarea piedicii din calea creşterii.