Daune de peste 100.000 de euro pentru un cuplu din Iaşi după ce fetiţa lor s-a infectat la spital. Cât a durat procesul

(rohealthreview.ro)
Andrei Popescu
24.07.2024

Un cuplu de tineri a obţinut daune morale în valoare de peste 100.000 de euro după ce fetiţa lor s-a infectat cu Klebsiella, o bacterie nosocomială, de la un cateter de perfuzie. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf Maria” din Iaşi şi-a recunoscut vina, dar a încercat să tragă de timp, pentru aproape 3 ani şi jumătate.

Fetiţa, Aurora Dalia, a fost internată în spital, în septembrie-octombrie 2020, pe când avea doar un an şi jumătate.

“Cazul a fost raportat ca infecţie asociată asistenţei medicale pentru luna septembrie chiar în cadrul spitalului pentru că infecţia s-a produs ca urmare a introducerii pentru administrarea tratamentului a unui cateter într-una din venele din piciorul copilului”, a afirmat avocatul reclamanţilor. Acest cateter venos a fost analizat microbiologic la nivelul spitalului şi rezultatul analizei asupra acestui cateter scos din corpul micuţei a fost acela de infecţie cu Klebsiella rezistentă la antibiotice care este specifică, este o bacterie nosocomială care colonizează în special mediile spitaliceşti.

Pe parcursul tratamentului pe care a fost nevoită să-l primească în spital a contactat o infecţie nosocomială care i-a complicat starea de sănătate şi i-a pus în pericol viaţa. A fost nevoie de intervenţii chirurgicale suplimentare pentru îndepărtarea pungii infecţioase care, evident, îi punea viaţa în pericol, a fost necesară o prelungire a spitalizării sale pentru că tratamentul administrat de data aceasta pentru tratarea acestei infecţii să îşi facă efectul”, a susţinut avocatul familiei, citat de ReporterIS.

În prima instanţă, prin sentinţa din 27 iunie 2024, judecătorii au obligat Spitalul “Sf. Maria” să plătească 100.000 euro reprezentând daune morale pentru prejudiciul cauzat minorei Aurora Dalia C., 2.022 lei prejudiciul material şi 10.435 lei cheltuieli de judecată, taxa de timbru şi onorariu avocat.

Potrivit sursei citate, juriştii spitalului nu au fost niciodată prezenţi la proces şi au menţinut doar o corespondenţă cu instanţa.

Totodată, reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” au invocat încheierea unei poliţe de asigurare cu Euroins, companie împotriva căreia, în 2023, s-a deschis procedura de faliment.

Spitalul poate face apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor