Danileţ: Avem o inversare a valorilor în România! Un om al fărădelegii e mai crezut decât un om al legii

Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În societatea românească asistăm la o inversare a valorilor, susţine judecătorul Cristi Danileţ. Astfel, impostura e promovată iar infractorii sunt mai crezuţi decât oamenii legii. Pe de altă parte, mai important decât săpatul în trecut şi căutatul vinovaţilor este privitul în viitor, educarea generaţiilor care vor da linia României de mâine, susţine judecătorul.

"Mâine voi fi convocat în Parlament pentru a fi audiat în comisia SIP, să fiu întrebat de ce acum 15 ani am desfiinţat un serviciu secret. Pentru că spiona magistraţii, de aia! Şi în loc să fiu premiat voi fi, probabil, înfierat la unele televiziuni. Ei, aşa se întâmplă şi cu noi, încercăm să săpăm mult în trecut şi nu ne uităm în viitor. Nu ne uităm unde se duc copiii. Astăzi sunt implicaţi foarte mult în fărădelegi, copiii nu se mai duc la şcoală, rata abandonului şcolar a crescut, profesorii nu mai au autoritate, nimeni nu mai citeşte, astăzi un puşti îşi face tema pe WhatsApp şi apoi o dă la toată clasa...(...)".

"Astăzi se copiază foarte bine cu tehnologia informaţiei, am avut absolvenţi de drept care s-au prezentat la Institutul Naţional de Magistratură cu tehnică pe ei mai ceva decât serviciile secrete, şi apropo, am descoperit chiar pe unii de la serviciile secrete care au venit cu tehnică de la birou şi şi-au pus-o pe ei ca să vorbească cu cei de afară să afle subiectele şi rezolvările la subiecte şi ei voiau să devină oameni ai legii. Avem absolvenţi de drept care au trecut prin şcoală ca gâsca prin apă şi au cu toţii licenţe! (...) S-a transformat şcoala românească într-o afacere. Puştii copiază! Profesorii le spun 4 sau 4 şi tu ai de ales ca studentă! (...)

Astăzi ajungi să plagiezi teza de doctorat şi te aleg unii şi te numesc prim-ministru. Din păcate, avem o inversare a valorilor în România. Nu ştiu când s-a produs dar ştiu sigur că trăim în ea. Azi îmi e mie mai teamă ca om al legii să vorbesc pentru că voi ajunge să mă combat cu un om al fărădelegii. Un om al fărădelegii e mai adulat, mai aplaudat, mai crezut la televizor decât un om al legii. Cum e posibil aşa ceva? Cum e posibil ca unul să vină să împrăştie zvonuri şi eu cu legea sau cu Constituţia în mână să îi arăt ce scrie acolo şi să nu fiu crezut?

Oamenii nu au curajul să vorbească şi să gândească cu mintea lor. E foarte greu pentru unii să gândească. Sunt oameni care se uită la televizor şi spun cu indiferenţă - 'A, anul ăsta nu am cu cine vota, nu mă duc la alegeri'. Păi tu eşti intelectual şi ai dileme morale? Stai liniştit că boschetarul care a primit un mic şi o bere, ăla nu are dileme morale...", a declarat luni Danileţ, în cadrul unei întâlniri cu ONG-uri şi presa interesate de educaţia juridică a tinerilor.