Daniel Constantin a discutat la Berlin despre necesitatea investiţiilor în sectorul agricol

Epoch Times România
21.01.2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat la Berlin despre necesitatea investiţiilor în economia agrară şi alimentară, în cadrul unor întâlniri bilaterale cu omologi din alte state, cu ocazia Târgului internaţional de produse agricole şi alimentare Grüne Woche, a anunţat luni ministerul.

Târgul Grüne Woche se desfăşoară la Berlin, în perioada 17-28 ianuarie 2013.

"Cu acest prilej, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, însoţit de Achim Irimescu, secretar de stat, a participat, în 18 şi 19 ianuarie, la evenimentele special organizate de către Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorului din Germania. La cel de-al 5-lea Summit al miniştrilor agriculturii, desfăşurat în marja târgului, au participat miniştrii din Spania, Polonia, Portugalia, Austria, Luxemburg, Olanda, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi din state terţe în curs de dezvoltare", se arată în comunicat.

Ministerul Agriculturii precizează că tematica discuţiilor a vizat "Investiţiile responsabile în economia agrară şi alimentară – factor cheie pentru economia alimentară şi dezvoltarea agricolă".

"În intervenţia sa, ministrul Daniel Constantin a arătat importanţa unui cadru legislativ clar şi consolidat pe termen lung, care să faciliteze atragerea investiţiilor, precum şi importanţa abordării integrate a normelor privind proprietatea(utilizarea terenurilor agricole, sistemul bancar şi infrastructura necesară", se arată în comunicat.

Ministrul român a discutat cu omologii săi din state membre ale UE pe teme de interes actual, inclusiv reforma PAC. Ministrul Daniel Constantin a mai avut o serie de întâlniri bilaterale, printre care cea cu ministrul agriculturii din Federaţia Rusă şi respectiv cel din Republica Moldova.

"În discuţia cu ministrul rus s-a abordat subiectul exporturilor româneşti de produse agro-alimentare pe piaţa Federaţiei Ruse, părţile agreând asupra necesitaţii continuării demersurilor menite să conducă la îndepărtarea barierelor tehnice în calea comerţului. La întâlnirea cu ministrul moldovean au continuat discuţiile pe care le-au demarat anul trecut cei doi miniştri şi care vizează cooperarea bilaterală în domeniul agro-alimentar, inclusiv din perspectiva pregătirii pentru aderarea la UE. Pavilionul naţional al României, organizat de către MADR, s-a bucurat şi de prezenţa Comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, alături de ministrul român", se mai arată în comunicat.

Ministerul Agriculturii precizează s-au mai purtat discuţii despre probleme privind promovarea produselor româneşti, priorităţile sectorului, mai ales în perspectiva viitoarei Politici Agricole Comun. În urma discuţiei cu expozanţii români s-a agreat că pe viitor este necesară extinderea suprafeţei spaţiului expoziţional, pentru ca astfel să se vină în întâmpinarea numărului tot mai mare de producători. Anul acesta, pavilionul României a oferit vizitatorilor o gamă larga de produse tradiţionale româneşti provenite de la un număr de 24 de producători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor