Danemarca va ajuta mass-media să atenueze pierderile cauzate de virusul Wuhan

Guvernul danez va compensa între 50 şi 80% din pierderile suferite în timpul crizei actuale.
Presă străină la un chioşc de ziare.
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)

Pandemia virusului Wuhan a lovit dur nu doar în ceea ce priveşte starea de sănătate a persoanelor şi sectorul de sănătate în general - numărul deceselor şi a infectaţilor creşte neîncetat în fiecare zi - dar are, de asemenea, un impact major asupra economiilor din toate ţările. Întreruperea activităţilor companiilor din afara sectoarelor „esenţiale” determină, de asemenea, încetarea investiţiilor în publicitate în acest moment, astfel încât mass-media este de asemenea afectată, aflându-se totuşi în prima linie în aceste zile critice.

Guvernul danez şi-a propus să ajute publicaţiile care suferă de această criză şi a aprobat o sumă de aproximativ 24 de milioane de euro pentru acestea.

Intenţia Ministerului danez al Culturii, condus de Joy Mogensen, este de a recompensa mass-media care suferă pierderi semnificative şi de a evita o posibilă închidere sau concedierea personalului. Guvernul va prelua între 50 şi 80% din pierderile economice înregistrate în timpul crizei virusului Wuhan.

Ajutorul va fi acordat în funcţie de publicaţiile care solicită ajutorul. Această măsură poate fi aplicată tuturor ziarelor tipărite şi digitale, radiourilor comerciale, mass-media 100% digitală, revistelor sau ziarelor săptămânale ale căror venituri au suferit pierderi în procent de 30% faţă de anul trecut. Cu cât căderea este mai mare, cu atât ajutorul Guvernului este mai mare, cu condiţia să demonstreze că este o consecinţă a virusului Wuhan.

După cum a subliniat marţi, 1 aprilie ministrul Joy Mogensen, mass-media este „piatra de temelie a democraţiei noastre, în special în acest moment. Este important să avem mijloace critice care să ofere informaţii credibile şi să abordeze provocările cu care ne confruntăm".

Decizia guvernului vine la doar câteva zile după ce mass-media a avertizat asupra situaţiei dificile prin care trece. Proprietarul revistei Helsingør Dagblad a afirmat că va fi obligat să o închidă sau să o vândă. Al doilea grup mass-media din Danemarca, Jysk-Fynske Medier, se teme că pierde până la 16 milioane de euro. Alte mass-media, cum ar fi Berlingske Media, Herning Folkeblad, Zealand Media au fost deja nevoite să concedieze jurnaliştii sau să le taie salariile, după cum a relatat euobserver.