Dacian Cioloş, pregătit să-şi asume răspunderea pe reforma administraţiei

Mult aşteptata reformă a administraţiei publice - unul dintre obiectivele majore ale Guvernului Cioloş - ar putea deveni cât de curând o realitate.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Executivul şi-ar putea asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de legi privind reforma administraţiei publice, a declarat marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii, premierul Dacian Cioloş, informează Agerpres.

"Pachetul acesta (de legi privind reforma administraţiei publice - n.r.) nu înseamnă că vom veni cu legi noi de la A la Z. Vor fi modificări ale unei legislaţii care deja există. Şi aici varianta cea mai rapidă prin care le-am putea adopta, în măsura în care discuţia asta şi cu partidele din Parlament ne iese, este să mergem în iunie sau pe o procedură accelerată de adoptare în Parlament sau chiar cu o procedură de angajare a răspunderii în luna iunie în Parlament, în aşa fel încât, odată decizia luată, să putem să o aplicăm cât mai repede. (...)

E una din variantele de lucru. E o formă în care spunem: "ăsta e un proiect important al Guvernului, a fost discutat cu partidele", pentru că nu ieşim cu surprize, de asta am şi lansat dezbaterea de pe acum, ca să ştie oamenii despre ce este vorba", a declarat Dacian Cioloş.

Premierul a mai anunţat că va lua o decizie referitoare la forma finală a legii pe care o va înainta Parlamentului în urma dezbaterii publice.

"Ideea cu scenariile nu înseamnă că vom merge la vot cu trei scenarii şi că le vom cere politicienilor să aleagă. (...) Noi ne vom asuma un proiect de lege sau un pachet de modificări legislative care vor merge pe o singură variantă, care va fi alegerea Guvernului şi aceea şi-o va asuma Guvernul (...) în urma discuţiilor pe care o să le avem cu funcţionarii care au experienţă (...), cu dvs care exprimaţi opinii diferite din părţi ale societăţii diferite, cu societatea civilă mai mult sau mai puţin specializată pe domeniul acesta, cu partidele. Ideea de scenariu e de a da spaţiu de dezbatere", a adăugat Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a anunţat, luni, în Parlament, că propune spre dezbatere trei scenarii pe care le ia în calcul pentru reformarea administraţiei publice, legate de modul în care poate fi redefinită relaţia între nivelul de decizie politică şi cel de execuţie administrativă.

"În primul scenariu vă propunem ca, pe lângă nivelul de demnitar — ministru şi secretar de stat—, pe care îl avem în momentul de faţă, să integrăm în această categorie şi prefecţii şi subprefecţii, care reprezintă Guvernul în teritoriu. (...) Al doilea scenariu, care este puţin mai provocator (...), ar presupune o integrare a realităţii de facto în modul în care se face, de facto şi real, în momentul de faţă, recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente şi obiective în acest proces. (...) Într-un al treilea ar fi vorba de un statu-quo îmbunătăţit", a precizat Dacian Cioloş.